Društvo

Recept za uspješan posao i život na svom ognjištu (FOTO)

Nakon izbjegličkog života na raznim adresama u Srbiji, porodica Graovac je 2011. godine riješila da se vrati u svoj dom u Dalmaciji.

Porodica Graovac iz Brguda kod Benkovca svoj je porodični recept za domaći sir od ovčijeg i kozjeg mleka uspješno pretvorila u profesiju i siguran izvor prihoda. Кao i većini posljeratnih povratnika, njihov put nije bilo nimalo lak, a u želji da se u svojoj kući ponovo i trajno nastane sputavale su ih brojne prepreke.

Nakon izbjegličkog života na raznim adresama na Кosovu, u Vojvodini, Leskovcu i Batajnici, 2011. godine riješili su da se vrate u svoj dom u Dalmaciji. Na ovaj, na mnoge načine novi početak odlučili su se uprkos brizi i neizvijesnosti, a da se odvaže na tu odluku umnogome je pomogla činjenica da je njihova porodična kuća bila obnovljena. Кako Milan Graovac kaže, u Batajnici su se dobro snašli i vodili miran i lijep život, ali je potreba da se vrate na svoje ognjište uvijek bila prisutna.

Po povratku u Brgud sačekala ih je prazna kuća i pitanje šta dalje.

„Situacija je bila teška, ni čavla jednog nije bilo. U Batajnici smo živjeli dosta dobro, radilo se, a sad je trebalo opet sve od nule. Na početku smo zamentuli 13 ovaca, i to ne ovaca, nego baba, koliko su bile stare, ali malo po malo, krenulo je“, govori nam Milan.

Uz pomoć Evropskih fondova njihovo stado je raslo, a sa njim i poslovne ideje koje su do dana današnjeg iznjedrile jedno ozbiljno i uspješno poljoprivredno gazdinstvo.



Sam tajming povratka porodice Graovac, kako kaže Milan, možda nije bio najbolji, jer u to vrijeme nije više bilo programa za pomoć povratnicima, a jedan od većih problema sa kojim su se suočili bilo je pravo na zdravstveno osiguranje, koje su uspjeli da ostvare tek kada su registrovali svoj OPG. Preko projekta Evropske unije nabavili su potrebnu mehanzaciju kako bi poboljšali i osavremenili proizvodnju. Za to su u sklopu svog porodičnog imanja opremili poseban objekat koji će od ovog ljeta biti pušten u pogon kao mjesto u kome će se njihov domaći sir prepoznatljivog ukusa praviti u većim količinama nego do sada. Njihovo stado trenutno broji 200 ovaca i 70 koza, a dalje planove o povećanju prilagodiće, kažu, kako svojim mogućnostima, tako i potražnji.

Na pitanje koliko će pažnje pridati marketingu i da li se brinu oko pronalaska tržišta za veće količine svog proizvoda Milan sa osmjehom odgovara: „Ovo ljeto da smo ga imali ne znam koliko – prodalo bi se, a sva je prodaja išla, takoreći, s našeg kućnog praga. Osim toga, ako bi nešto i preostalo, tu je Benkovački sajam, tako da što se tiče prodaje nikad nije bilo problema. Ljudi prepoznaju kad je nešto kvalitetno i domaće, a naš sir se radi od čistoga mlijeka“. Recept za sir i basu koji se generacijama prenosi u njihovoj porodici, Milanova supruga Jasmina je usavršila, a mještani Benkovca i okolnih mjesta posvedočili su provjereno autentičnom ukusu ove dalmatinske delicije.



Da život gradi u Brgudu odlučio se i njihov sin Predrag koji se, zajedno sa suprugom, takođe uključio u porodični posao. Iako je rođen u Vojvodini, kako njegov otac Milan kaže, privržen je Dalmaciji kao da je čitav život tu, pa mu čak ni činjenica da njihovo selo broji svega desetak stanovnika ne predstavlja problem. Ističu da im Benkovac nije daleko, a uz porodicu i mnogobrojne prijatelje povoda za okupljanje i druženje nikad ne nedostaje. Mir i sloboda predstavljaju im najveće prednosti seoskog života, a Milan i Jasmina dobili su tako priliku da uživaju gledajući kako bezbrižno i radosno u čarima sela uživa i njihovo unuče.



Pitali smo Milana da li je ikada zažalio zbog odluke da se vrati u Brgud, a on kaže da jedino žali što se nije vratio ranije. Radost i ponos što će njegov sin nastaviti porodični posao Milan ne krije i dodaje da je upravo Predrag zaslužan za prolazak njihovog projekta, te da na mlađima svijet ostaje. „Posla ima puno, ali nemamo se na šta požaliti. Čovjek je takav, uvijek misli da mu još malo fali, ali treba biti zadovoljan sa onim što imamo“, zaključuje Milan.

 

Piše: Aleksandra Lošić
Izvor: p-portal.net 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog