Politika

Čović: Biće spriječeno stvaranje bošnjačke federacije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će biti spriječeno da Bošnjaci do kraja ovladaju Federacijom BiH (FBiH) i od nje naprave bošnjačku federaciju.

"Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, a male su šanse da se bilo šta desi, bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i člana Predsjedništva BiH, što je praktikovao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve", rekao je Čović za RTL.

On kaže da će se Hrvati u BiH morati "ništiti sa onim vjetrovima koji ih nastoje eliminisati i traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja FBiH i da od nje napravi bošnjačku federaciju".

"To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti", rekao je Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

On kaže da danas počinje prvođenja koncepta institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH.

Kako će konačno izgledati taj koncept, kaže Čović, to je pitanje dogovora unutar HNS-a.

"To znači naći rješenja unutrašnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda BiH", rekao je Čović.

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog