Kultura

"Čučkova knjiga" Saši Guberinić

Na centralnoj manifestaciji "Čučkovih književnih susreta" na Han Pijesku, prema odluci žirija, književna nagrada "Čučkova knjiga" dodijeljena je književnici Saši Guberinić iz Valjeva za zbirku priča "O ostalima".

Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić i direktor Narodne bibliteke Ozrenka Đurić Radulović uručili su sinoć novčanu nagradu, plaketu i povelju "Čučkova knjiga" Zoranu Petronijeviću, ocu književnice Guberinić, koju je vijest o nagradi zatekla na Tihom okeanu.

Laureat ovih književnih susreta, u pismu koje je pročitao njen otac, naglasila je da je posebna čast stajati rame uz rame sa prethodnim dobitnicima "Čučkove knjige", imenima priznatim i poznatim u širim čitalačkim krugovima.

Otvarajući centralnu manifestaciju susreta, Đurić je rekao da je lokalna uprava podržavala i dalje će podržavati ovu i slične kulturne događaje.

On je istakao da na Han Pijesku postoji živa svijest da opstanak i razvoj jedne zajednice i naroda ne mogu bez njegove kulture.

Direktor biblioteke je naglasila da se ove godine "Čučkovi književni susreti" organizuju u 99. godini od osnivanja bibliteke na Han Pijesku, koja nosi njegovo ime.

Radulovićeva je rekla da Han Pijesak ima veliko ime srpske književnosti Branka Čučka, te da je srećan grad koji ima takvog pjesnika kao zaštitini znak i koji otvara vrata ma gdje se njegove ime pomene.

Zahvaljujući "Čučkovim književnim susretima", Han Pijesak je, dodala je ona, postao poznat i van granica Republike Srpske, kao malo mjesto koje ima dinamičan kulturni život.

- Okupili smo se ovdje da slavimo pisanu riječ, zato što čitajući poeziju ostajemo na putu uspenja, jezičkog, duhovnog, lirskog i misaonog - istakla je Radulovićeva.

Narodna biblioteka na Han Pijesku, navela je ona, nastala je na tradiciji narodne knjižnice i čitaonice osnovane 1923. godine, a danas je, osim kulturno-prosvjetne djelatnosti, ova ustanova i izdavač.

Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Duško Pevulja besjedio je o liku i djelu pjesnika, romanopisaca, pripovjedača, dramatičara, publiciste i esejiste Branka Čučka.

On je rekao da je Čučak, možda, i najubjedljiviji kao kolumnista iako je po svim stvaralačkom instiktu bio pjesnik.

Publika je sinoć slušala i stihove pjesnika Saše Nišavića, Slobodana Јovića, Zatka Јurića, Biljane Ristić, Milutina Savčića i Vojina Ostojića. U umjetnikom dijelu programa učestovao je glumac Darko Stojić, a u muzičkom Predrag Lopatić i Vladimir Јakić.

U Narodnoj biblioteci na Han Pijesku juče je, u okviru ove manifestacije, promovisana treća zbirka pezije pjesnikinje i slikarke Biljane Vukajlović Ristić "Zenit nebeskog vretena" o kojoj su govorili recenzent Svetlana Gradinac i pjesnik Zoran Bosnić.

Organizator 14. "Čučkovih književnih susreta" je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog književnog stvaraoca. Pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke i Skupština opštine Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/, pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramatičar, publicista i esejista, djetinstvo i ranu mladost proveo je na Han Pijesaku, a živio i stvarao u Sarajevu, Banjaluci i Han Pijesku, gdje je i sahranjen.

 

Izvor: srna.rs

 

Blog