Vijesti

Od svirepog ubistva srpskih civila u Ledićima 30 godina

U Ledićima, u federalnoj opštini Trnovo, danas je služen parastos za 24 srpska civila, među kojima je i osamnaestomjesečna beba - žrtve monstruoznog zločina koji su prije 30 godina počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos kod spomen-obilježja služio je paroh trnovački Njegoslav Јelisić, nakon čega su položeni vijenci.

Sveštenik Јelisić rekao je da su ubijeni Ledićani stradali samo zato što su bili pravoslavni hrišćani.

- Gospodu se molim da stradali Ledićani, kada vrijeme za to dođe, budu proglašeni novomučenicima - poručio je otac Јelisić.

Vijence su položile porodice stradalih, delegacije grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, organizacija proisteklih iz minulog rata, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za nestala lica BiH.

U Ledićima je prije 30 godina počinjen stravičan zločin nad mještanima ovog sela među kojima je bilo i dijete od godinu i po.

Zločin su 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili pripadnici takozvane Armije BiH regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno tako da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru. Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Sud BiH je oslobodio prvostepeno Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu po svim tačkama optužnice koja ih tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

U produkciji Radio-televizije Republike Srpske snimljen je dokumentarni film "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ" autora Gvozdena Šarca koji je zasnovan na svjedočenjima o stravičnom stradanju srpskih civila u selu Ledići.

Prema riječima autora, film u dokumentarno-igranom formatu, pokazuje ne samo da su činjeni zločini nad Srbima, nego i da su oni živjeli tu i da je to njihova vijekovna zemlja te da su zbog toga sada u malom broju na tom prostoru.

Film je dobio naziv po potresnom svjedočenju Dragana Vasića koji je imao 11 godina u vrijeme kada je u zločinačkom pohodu komšija muslimana ubijeno deset članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je brojala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

 
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog