Kultura

Преминуо сликар Радован Крагуљ

У Паризу је, послије дуже болести преминуо велики српски, европски и свјетски сликар Радован Крагуљ, родом из Великог Паланичишта код Приједора.

Крагуљ је рођен 10. септембра 1935. године у Великом Паланчишту код Приједора. Студирао је на Ликовној академији у Београду, да би потом као стипендиста Британског савјета похађао Централну школу за умјетност и вјештине у Лондону.

Дуги низ година био је професор на универзитетима и школама у Кембриџу, Манчестеру, Лондону и Бриселу.

Био је и један од пионира еколошког покрета у свијету – још 60-их година прошлог вијека био је повезан са зачецима еколошког активизма и један је од првих умјетника чија је тема била однос човјека према природи, нарочито према животињама.

Током своје импресивне каријере Крагуљ је излагао у више од шездесет најпрестижнијих галерија широм свијета – Лондону, Београду, Кардифу, Копенхагену, Омахи, Анверсу, Манчестеру, Дортмунду, Паризу…

Крагуљ је био члан Академију науке и умјетности Републике Српске.

Крагуљеви радови се налазе у збиркама Британског и Музеја Викторија и Алберт у Лондону, Музеја модерне уметности у Њујорку, Уметничке галерије у Манчестеру, Националног музеја и галерије у Кардифу, националних библиотека у Паризу, Бриселу и Абериствиту, Конгресне библиотеке у Вашингтону, Роланд Пенроуз колекцији у Великој Британији, Музеја Зептер у Београду.

У колекцији Музеја савремене умјетности Републике Српске налази се 14 дјела Радована Крагуља.

Биће кремиран на чувеном париском гробљу “Пер Лашез”, а његова урна биће положена у гроб у Великом Паланчишту код Приједора.


Радован Крагуљ, Двије јабуке у кутији, 1975, објекат, 27х40х27 cm
Из колекције МСУРС

 

Радован Крагуљ, Grannie Smith, 1974, мецотинта, 610х445 mm
Из колекције МСУРС

 

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog