Svijet

Kineski avioni i brodovi prešli liniju razdvajanja: Tajvan diže avione i šalje brodove

Kineski ratni brodovi i avioni prešli su rano jutros liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Predsjednica Tajvana: Spremni da reagujemo ako bude potrebno. Nećemo dozvoliti izolaciju Tajvana, Kina neće Americi praviti plan puta, poručuje Nensi Pelosi. Peking pozvao zapadne ambasadore na razgovor.

Predsjednica Tajvana: Spremni da reagujemo ako bude potrebno. Nećemo dozvoliti izolaciju Tajvana, Kina neće Americi praviti plan puta, poručuje Nensi Pelosi. Peking pozvao zapadne ambasadore na razgovor.

Tajvan je izdao upozorenje nakon što je Ministarstvo odbrane saopštilo da su kineski ratni brodovi i avioni rano jutros prešli liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Ostrvska vojska poslala je avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme, u sklopu praćenja situacije dok Kina sprovodi velike vojne vežbe u zonama oko Tajvana.

Ministarstvo ocjenjuje da su vojne vježbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namjerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters.

Vojska Tajvana će pojačati stanje borbene gotovosti, ali Tajvan ne želi rat, saopštava Ministarstvo odbrane.


Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo ako bude potrebno


Predsjednica Tajvana Caj Ing-ven saopštila je da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno", prenio je Gardijan."Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vježbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbjednosne situacije", poručila je Caj na Tviteru.

Napetost u odnosima Kine i Tajvana raste nakon posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.


Pelosi: Neće nam Kina praviti plan puta

Nensi Pelosi je danas izjavila da Kina neće praviti Americi plan putovanja i da SAD neće dozvoliti da Kina izoluje Tajvan.

Ističe da je njena posjeta Tajpeju "izgovor Pekingu za vojne vježbe u blizini ostrva".

Na kraju posjete Indo-Pacifiku, Pelosi je u Tokiju izjavila da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promijeni status kvo u Aziji ili Tajvanov status kvo.

"Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo", poručila je Pelosi, prenosi Gardijan.

Vojska Tajlanda: Kineski brodovi i avioni prešli liniju razdvajanja

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) da je kineska reakcija na posjetu Nensi Pelosi "flagrantna provokacija".

Istakao je da je Kina "htjela da zastraši, ne samo Tajvan, već i ostale susjede", nakon što je pokrenula, kako je rekao, "najveće ikada vojne vježbe u Tajvanskom moreuzu", preneo je Rojters reči neimenovanog zapadnog diplomate.


Kina - zapadni ambasadori pozvani na razgovor

U međuvremenu, Kina je pozvala evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložila protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju vježbe oko Tajvana.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je zamjenik ministra Deng Li dao "zvaničnu izjavu" o onome što je nazvao bezobraznim miješanjem u unutrašnje stvari Kine", preneo je AP.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog