Svijet

Venecija prvi put ispod 50.000 stanovnika: Izumiremo

Preostali stanovnici istorijskog centra Venecije strahuju da će postati „relikvije u muzeju na otvorenom“ u trenutku kada se očekuje da ukupna populacija padne ispod 50.000 ljudi.

Nekada srce moćne pomorske republike, glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120.000 stanovnika od 50-ih godina prošlog vijeka, uslijed brojnih problema, od kojih je glavni masovni turizam zbog kog se svakodnevno u gradu nalazi mnogo više turista nego stanovnika.

Aktivistička grupa „Venesija“ (Venessia), koja već godinama vodi kampanju da se sačuva istorijsko nasleđe Venecije, pomno prati pad broja stanovnika kojih trenutno ima 50.011.

„Ubrzo će biti manje od 50.000 ljudi. Upozoravamo na ovo godinama. Ne želimo da se predamo, ali nijedna administracija do sada nije uspjela da prekine trend“, kaže Mateo Seči, vođa „Venesije“.

Seči je istakao da su oni koji su ostali ugušeni ekonomskom mašinom koja je fokusirana na turizam. Zbog toga su troškovi života u gradu visoki, nema pristupačnih nekretnina, a sve uslužne djelatnosti su se prebacile na prodaju suvenira.

„Turizam je mač sa dvije oštrice zato što zarađujete novac, a istovremeno izbacujete sve aktivnosti potrebne stanovnicima i oduzimate im prostor u kom treba da se kreću“, naveo je Seči, opisujući Veneciju kao „mašinu za štampanje novca“.

Prema njegovim riječima, potrebne su „epohalne promjene“.

„Trebaju nam velike mjere poput one da se daju jake finansijske stimulacije vlasnicima nekretnina koji ih iznajmljuju domaćem stanovništvu. Polako izumiremo, uskoro ćemo biti kao relikvije u muzeju na otvorenom“, zaključio je Seči.

 

Izvor: rts.rs 
Blog