Kultura

Вечерас почињу "Шантићеве вечери поезије"

Традиционална културна манифестација "Шантићеве вечери поезије" биће отворена вечерас у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, а биће одржана и свечана академија поводом 120 година Српског просвјетног и културног друштва Просвјета.

"Шантићеве вечери поезије" традиционално организују СПКД Просвјета - Градски одбор Мостар и СПКУД Гусле.

Предсједница СПКД Просвјета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић изјавила је да се овогодишње 103. "Шантићеве вечери поезије" одржавају у част 120 година Просвјете.

Према њеним ријечима, отварање и свечана академија биће одржани на дан када је прије 120 година у Мостару основан пододбор Просвјете, први након Сарајева.

Она је подсјетила да је Алекса Шантић био први предсједник мостарског одбора "Просвјете", наводећи да зато нема љепше прилике да се обиљежи овај велики јубилеј од "Шантићевих вечери поезије".

Према њеним ријечима, овогодишња манифестација трајаће десет дана и на програму ће се наћи концерти, пјесничке и књижевне вечери, изложбе.

- Манфестација је међународног карактера и учесници долазе са разних страна свијета од Новог Сада, преко Истанбула, Њемачке, па све до САД - рекла је Шаговновићева.

Она је нагласила да Просвјета кроз "Шантићеве вечери поезије" остварује сарадању са важним културним установама.

"Шантићеве вечери поезије" ове године одржавају се на више локација у граду, осим Владичанског двора програми ће се одржати у Институту "Јунуз Емере", ОКЦ "Абрашевићу", те већ тардиционално у Музеју манастира Житомислић.

Према њеним ријечима, на овогодишњој манифестацији биће представљање "Сабраних дјела Светозара Ћоровића" и изложба о Јовану Дучићу.

Она је нагласила да је мостарски одбор Просвјете један од најактивнијих одбора са запаженим резултатима.

На Православном гробљу Бјелушине данас ће бити служен помен на гробу Алексе Шантића и положено цвијеће, а потом слиједи свечано отварање 103. "Шантићевих вечери поезије" у 19.00 часова у Саборној цркви Свете Тројице.

Прво вече манифестације публика ће имати прилику слушати концерт Гудачког оркестра Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.

Манифестација се наставља сутра, када ће у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару бити одржана поетско вече у сарадњи са Културним центром Војводине "Милош Црњански" на којем ће своје стваралаштво представити књижевници Ненад Шапоња, Перица Милутин и Зоран Ђерић.

Исто вече у 20.00 часова на истој локацији биће представљена Монодрама "Ослобођени Прометеј - Дневник о Чарнојевићу", у извођењу Григорија Јакишића, глумца Српског народног позоришта.

У понедјељак, 5. септембра, у ОКЦ "Арашевић" биће уприличен поетски кабаре књижевника Марка Томаша. У музичком дијелу наступиће вокални солиста Владимир Мићковић и пијаниста Габријел Прусина.

У уторак 6. сеептембра у 19.00 часова у дворишту Института "Јунуз Емре" одржаће се поетско-музичко вече "Посестриме Алекси" у којем учествују аутор и водитељ програма књижевница Олга Бикар, пјесникиња Хилал Карафан /Истанбул/, Елвира Кујовић /Нови Пазар/, Милица Јефтимијевић Лилић /Београд/, Јованка Стојчиновић-Николић /Добој/, Олгица Цице /Требиње/, Здравка Бабић /Билећа/, професори музике Амра Дугалић /Мостар/ и Радмила Пешут /Мостар/, те глумац Игор Гудељ /Требиње/.

Манифестација се наставља у сриједу, 7. септембра, у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару представљањем Изабраних дјела Светозара Ћоровића у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске, а у дан касније ће у Владичанском двору у 19.00 часова бити представљена Сабрана дјела академика Данила Марића.

Манифестација се у петак, 9. септембра, сели у Манастир Житомислић. Са почетком у 19.00 часова у Музеју манастира Житомислић биће отворена Изложба "Јован Дучић - нераскидива веза са Шантићем и Мостаром" у сарадњи са Музејом Херцеговине Требиње.

"Шантићеве вечери поезије" завршавају се у Невесињу гдје ће у суботу, 10. септембра, у Културном центу "Небојша Глоговац" у Невесињу са почетком у 19.00 часова бити одржан културни програм под називом "Невесиње - друга Шантићева кућа" у организацији установа и друштава културе из Невесиња.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog