Vijesti

Najljepši grad u Republici Srpskoj je...?

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitog istraživačkog projekta „Stanje nacije" u avgustu 2022. godine sprovela istraživanje stavova građana Republike Srpske.

U istraživanju je učestvovalo 1500 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).

 
Prema mišljenju stanovnika Republike Srpske, najljepši grad u ovom entitetu je Banjaluka i to smatra (41,4%) ispitanika, a potom Trebinje (22,9%), Bijeljina (9,4%) i Doboj (4,7%).

Ipak, trebamo naglasiti da je lokalpatriotizam i te kako prisutan kod ispitanika što praktično znači da ako živite u nekom gradu velika vjerovatnoća je da ćete reći da vam je on najljepši, na primjer 70% Banjalučana za Banjaluku tvrdi da je najljepša, 58% Dobojlija da je Doboj najljepši, a 70% Bjeljinaca za Bijeljinu.Pošto je Banjaluka najveći grad u Republici Srpskoj onda i najveći broj ispitanika unutar uzorka dolazi iz tog grada, a samim tim i najveći broj onih koji tvrde da je najljepši grad.

 

Frontal

Blog