Zanimljivosti

Detalj sa sahrane kraljice Elizabete: Otkud pravoslavne ikone u Vestminsterskoj opatiji? (FOTO)

Državna sahrana kraljice Elizabete II održana je u Vestminsterskoj opatiji. Događaj su pratili miliona gledalaca širom svijeta, a neki od njih, naročito oni iz Srbije primijetili su jedan interesantan detalj - dvije pravoslavne ikone. Otkud one u srcu anglikanske crkve?

Prema podacima koji se mogu naći na zvaničnom sajtu Vestminsterske opatije ikone Hrista spasitelja i Bogorodice sa Isusom postavljene su u naosu opatije 25. marta 1994. godine.

Izložene su na stubovima nedaleko od groba Neznanog vojnika (neidentifikovanog britanskog vojnika koji je poginuo tokom Prvog svjetskog rata. Od svih nadgrobnih spomenika koji se nalaze u opatiji, jedino je taj grob zabranjeno gaziti).

- Ikone kao istaknuti hrišćanski simbol postavili smo kako bismo podsjetili posjetioce na glavnu funkciju opatije kao crkve koja radi i u kojoj se vjernici mole. Oni takođe označavaju tačke gdje posjetioci mogu zapaliti zavjetne svijeće (prvi put uvedene tokom perioda prije Zalivskog rata 1990. godine) i izgovarati molitve - navodi se na sajtu opatije.

Ikone su djelo ruskog umjetnika Sergeja Federova i nose karakteristike vizantijskog stila slikarstva iz 11. vijeka.



Iako nekome sa strane potez postavljanja pravoslavnih ikona usred anglikanskog hrama može djelovati neobično, dvije crkve su zapravo veoma bliske.

Suprug pokojne kraljice, princ Filip, kršten je u pravoslavlju ali je, da bi se oženio Elizabetom, promijenio vjeru. Njegov sin, sadašnji kralj Čarls III, pokazuje veliko interesovanje i poštovanje prema pravoslavlju. Do sada je nekoliko puta posjetio Svetu Goru i Hilandar i tamo boravio po mjesec dana.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog