Kultura

Dučićeva nagrada uručena pjesnikinji Zlati Kocić

Pjesnikinji Zlati Kocić sinoć je u Kulturnom centru Trebinje uručena Dučićeva nagrada za ovu godinu.

Nagradu Kocićevoj na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu", koja je centralni program manifestacije "- ", uručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je u besjedi rekao da se Dučićeva nagrada dodjeljuje onim stvaraocima koji su dosegli pjesničke vrhunce u okviru srpskog jezika i književne tradicije i koji su se upisali zlatnim slovima u našoj književnoj baštini.

- Zlata Kocić se ovom nagradom uvrstila u red najuglednijih imena naše književnosti, čije se djelo, kako stoji u odluci žirija o dodjeli nagrade, `na poseban način dotaklo sa Dučićevim djelom` - rekao je Ćurić.

On je izrazio uvjerenje da nema pjesnika koji je od Dučića presudnije uticao na kulturni, ali i sveukupni razvoj, mjesta u kome je rođen, navodeći da danas, nakon punih 79 godina od njegovog prelaska u knjige i sjećanje, grad kao da nikad nije dosljednije bio na njegovom putu.

Ćurić je naveo da tu ne misli na njegovo književno djelo i poeziju, nego na njegovu viziju i projekat koji je nazvao i započeo da realizuje Trebinje - grad kulture.

- Kultura je godinama prožimala sve aspekte života ovog naroda. I to je ono što Trebinje i izdvaja od mnogih sličnih sredina, jer se ovdje kultura proživljava, živi, a ne konzumira. Uz `Dučićeve večeri poezije` i kulturu kao način života, na jedinstven način oblikovano je Trebinje - rekao je Ćurić.

Akademik Јovan Delić rekao je da je Kocićeva esejista i prevodilac izuzetno široke kulture i velikog dara usavršenog u pisanju, širini i tihovanju, opsjednuta i očarana završnom knjigom Novog zavjeta Otkrovenjem Јovanovim.

- Za pjesnikinju i njen doživljaj svijeta, presudan je naboj trenutka, ushit, to je zakon lirske sublimacije svijeta u trenu - rekao je između ostalog Delić.

Ovogodišnja dobitnica Dučićeve nagrade pjesnikinja Zlata Kocić govoreći o pjesništvu Јovana Dučića rekla je da je Dučić kristalno čist kad se obraća Bogu i aktiviran do posljednjeg svog atoma kad se okrene moru, vodi, nebu.

- Kad o duši peva, i o poeziji, ženi, ženi-pesmi, on je obasjan ili setan, bolan, ali uvek iluminantan. Zanimaju ga neprekidne promene - govor mora, različit u svakom trenutku. Kao što je Bog uvek nejednak i drukčiji u svakoj stvari - rekla je između ostalog Kocićeva.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su između ostalih hor "Braća Baruh" iz Beograda pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta - Biljana Đurović i Siniša Ubović, pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda Borko Milojković.

Ovogodišnje, 55. "Dučićeve večeri poezije" biće završene tradicionalnom pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu" na kojoj će sutra u Kulturnom centru, od 19.00 časova, učestvovati dvadesetak pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice iz političkog i društvenog života Trebinja, kao i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Pokrovitelj manifestacije "Dučićeve večeri poezije" je Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. 

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog