Region

Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji: Ovo su tektonske promjene

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je na Kosovu i Metohiji riječ o velikim političkim, gotovo tektonskim promjenama, jer su Srbi poslije 10 godina donijeli odluku da napuste prištinske institucije.

Vučić je rekao da su besmislene priče da su oni to uradili "po naređenju Beograda" i da oni koji to govore ne žele da sagledaju šta Srbi žele i sa kakvim problemima se suočavaju.

"Ne mogu da kažem da je ovo lak trenutak, ali je važno da se mi ponašamo ozbiljno i odgovorno", rekao je Vučić za Televiziju "Pink".

Vučić je rekao da je Briselskim sporazumom "kupljeno 10 godina mira", a što je dovelo do rasta ekonomije.

On je naveo da je moralo da dođe do povlačenja Srba iz prištinskih institucija i podsjetio na razna prethodna kršenja međunarodnog prava od strane Prištine i na primjere represije režima predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić je dodao da je uvijek Srbe molio da ne napuštaju prištinske institucije.

"Bar 20 puta sam ih sprečavao u tome. Onda je došao jun mesec i prvi incidenti i barikade. Noć je bila teška. Te noći, krajem juna, moglo je da dođe do nezapamćenog krvoprolića", naveo je Vučić.

On je rekao da su Albanci planirali krvoproliće upadom na sjever, a da Srbi nisu htjeli da se povuku, već da se suprostave.

"Molili smo i slali poruke mađarskom komandantu KFOR-a da on uđe na sever i razgovara sa Srbima, da Albanci ne uđu", ispričao je Vučić.

On je dodao da su Albanci čekali da uđu, kako bi NATO intervenisao protiv Srba.

"Tada su ispunjeni svi naši zahtevi, a komandant KFOR-a je išao ujutru. Molio sam Srbe da povuku barikade, iako su svi zahtevi bili ispunjeni, ali oni su bili siti svega. Posle 11 sati mojih teških razgovora oni su rekli da će to uraditi samo zato što ja to molim. Oni su sklonili barikade", naveo je Vučić.


Vučić: Kurti nema pravo da oduzima tablice Srbima

- Ni na kakvo pravo da se oduzimaju tablice Srbima KM oni nemaju. Predstavnici Kvinte se pozivaju na pogrešan član ili ako hoćete na tačan član, ali oni ne razumiju razliku između KS i RKS tablica. Jedne su statusno neutralne...nego se prave blesavi, sto puta sam im ponovio to nego ne smiju da kažu zato što je za njih Kosovo nezavisna država - rekao je Vučić gostujući u emisiji Hit tvit na Pinku.

Dodao je da je Kurti iz Berlina smijenio srpskog policajca Nenada Đurića i dodao da je to bilo protivpravno.

Istakao je da Kurti nema nikakvo pravo da suspenduje i smjenjuje bilo koga već da je to pravo četvorice gradonačelnika severno-kosovskih opština.

- Kada su se tri stvari desile - potvrda da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, kada je ponovljeno da nastavljaju sa terorom oko tablica i smijkenjen protivpravno Đurić Srbi su rekli ''Mi više ovaj zulum da trpimo nećemo", rekao je Vučić.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog