Republika Srpska

Blok tarife mijenjaju iznose na računima

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske dala je zeleno svjetlo za prijedlog dokumenta koji predviđa uvođenje blok tarifa, kada je riječ o potrošnji struje za domaćinstva u Srpskoj, prema kojima će biti izmjena u iznosu na računima.

U tom dokumentu navedeno je da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj.

Predsjednik Komisije Vladislav Vladičić rekao je da je dokument usvojen i da ide na objavu u "Službenom glasniku", nakon čega će stupiti na snagu.

Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je juče usvojen na sjednici RERS-a.

- Računi za januar domaćinstvima stižu u februaru i neće se značajnije razlikovati u odnosu na ove za decembar, koji stižu u januaru. Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani. Sve zavisi od potrošnje električne energije - rekao je Vladičić za Glas Srpske.

On je dodao da će domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kilovata struje imati nešto manje račune za struju, a oni koji troše više od 1.000 kilovata imaće veće račune za struju.

- Ali, neznatno je to i za jednu i drugu kategoriju. Nešto značajnije povećanje računa mogli bi imati oni koji troše više od 1.500 kilovata struje - naglasio je Vladičić.

Poslodavci u Srpskoj postigli su dogovor sa "Elektroprivredom" da cijena struje sa 53 bude povećana na 65 evra po megavatu od iduće godine, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog