Politika

"Osmorka" i HDZ danas dogovaraju pozicije u vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Mostaru uoči sastanka sa "Osmorkom", kako bi danas, 7. decembra trebale biti poznate prve informacije oko toga kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH.

Dodao je kako su na dnevni red sastanka došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Napomenuo je kako vjeruje da bi Savjet ministara BiH trebali dobiti do Nove godine kao i državni budžet.

"Razgovaraćemo primarno o federalnom nivou, a onda lagano prelazimo na nivo Savjeta ministara BiH. Ja sam preko vikenda imao kontakt s predstavnicima Republike Srpske i mislim da je i druga strana to jednako odradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće trebati vremena kao prije, da ovaj posao završimo", kazao je Čović.  

Ponovio je kako i dalje ostaje jedinstven cilj, a to je da do kraja godine dobijemo Vladu FBiH i Savjet ministara te za početak, kako kaže, usvajanje proračuna i na jednom i drugom nivou.

Predsjednik Naroda i pravde Dino Konaković izjavio je da, kada je u pitanju federalni nivo, da je i tu slika potpuno jasna, s tim što "SDA najavljuje neke blokade ako bude imala priliku da blokira".

"Bez obzira na to mi imamo svoj hodogram, plan i program. A taj plan i program od nas već sad traži ozbiljne razgovore o raspodjeli resora", zaključio je Konaković.

 

Izvor: radiosarajevo.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog