EU integracije BiH

Satler: Kandidatski status signal građanima da u BiH treba ostati

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler rekao je da kandidatski status BiH za članstvo EU predstavlja signal građanima da ovdje treba ostati, investirati i da je ovo mjesto na kojem mogu zasnivati porodice.

Satler je juče u Mostaru održao predavanje studentima Filozofskog fakulteta mostarskog Univerziteta, sastao se sa gradonačelnikom Mariom Kordićem, predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem, te posjetio Sabornu crkvu Svete Trojice i razgovarao sa starješinom hrama Duškom Kojićem.

Satler je rekao novinarima da postoje značajna sredstva koja su dostupna BiH i koja se koriste, ali isto tako postoje iznosi koji su ostali nesikorišteni, bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nepostizanju saglasnosti.

- Najskoriji primjer koji imamo je energetski paket pomoći vrijednosti 70 miliona evra, koji treba pomoći najsiromašnijim domaćinstvima u suočavanju sa značajnim porastom cijena energenata - dodao je Satler.

Što se tiče daljih koraka od sticanja kandidatskog statusa, Satler je rekao da do naredne faze, otvaranja pregovora, treba neke tri do četiri godine, pod uslovom da vlast ispunjava zadatke. Prema njegovim riječima, biće potrebno mnogo više napora i fokusa nego ranije.

On je rekao da se u protekle dvije godine u Mostaru pokazalo da rezultat ne izostaje kada se usmjeri na stvari koje približavaju, napomenuvši da su se u proteklom periodu stvari pomakle, iako ima i onih koje treba riješiti.

- Nadam se da će mostarski tim u drugom poluvremenu nastaviti da radi u interesu građana i osiguranju perspektive koju građani željno očekuju da vide - dodao je Satler.

Govoreći o posjeti Sabornoj crkvi, šef Delegacije EU je istakao da se Mostar mora održati kao multietnički i multireligijski prostor.

- EU će uraditi sve da pomogne, ali jako je važno da se ulaže u odnose u ovu sredinu - naveo je Satler.

On je danas prisustvovao božićnom prijemu koji su zajedno organizovali predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Neven Herceg i gradonačelnik Kordić.

 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog