Region

Milanović pokušao da ublaži izjavu o "otetom Kosovu"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pokušao je danas da ublaži raniju izjavu da je Srbiji "oteto" Kosovo.

„Srpskim tabloidima“ je poručio "bez oduševljenja, molim", te istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini i ustvrdio da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad tad morati da prizna Kosovo.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu nakon zrazgovra sa slovenačkom predsjednicom, a odgovorio je i na pitanje da li se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-Posljednji put sam telefonski razgovarao kada je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim,  to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije – istakao je.

Kako je naveo srpskim tabloidima poručuje" Curb your enthusiasm“ ili, kako je rekao, u prvodu na hrvatski “Bez oduševljenja, molim”.

-Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsjednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne trebam isticati. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gde stignem da ljude uvjerim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada - rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promeniti.

- Činjenica je da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gdje je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je - rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za premijera i predsjednicu privremenih organa u rištini Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji.

-Za početak će morati da daju nekakav status zajednici srpskih opština na severu Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad- rekao je Milanović i ponovio: "Moja poruka je 'bez oduševljenja, molim”.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog