Svijet

UZAJAMNA PODRŠKA

Kinesko ministarstvo: Produbljujemo uzajamno povjerenje s Rusijom

Kina je danas saopštila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ove sedmice i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Kina je voljna sarađivati s Rusijom u provođenju njihovog strateškog partnerstva i unaprijeđivanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju. Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja uticaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati "zabranjenih" područja saradnje.

Ma se takođe sastao sa zamjenicima ruskog ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom i Sergejem Veršinjinom tokom svoje posjete od 2. do 3. februara, navodi se u saopštenju. Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj i multilateralnoj saradnji te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaje se.

Izjava dolazi neposredno nakon pojačane napetosti između Kine i Sjedinjenih Država zbog leta kineskog balona iznad američkog vazdušnog prostora. Washington ga je opisao kao špijunski balon, a Kina kaže da je to civilni vazdušni brod koji se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe. Zbog toga je odgođena posjeta državnog sekretara Antonyja Blinkena Kini.

U saopštenju ministarstva vanjskih poslova o Maovu posjetu ne spominje se Ukrajina, gdje Rusija vodi vojnu operaciju gotovo godinu dana. Kina je nije osudila niti upotrebljava riječ "invazija". Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je u četvrtak da odnosi Moskve s Kinom nemaju granica i da je njihova priroda, uprkos tome što nisu formalni vojni savez, mnogo dublja i šira.

 

Izvor: index.hr 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog