Region

Hrvatski vojni analitičar: Vrijeme sve manje radi za Ukrajince, gube elitne jedinice

Vojni analitičar Marinko Ogorec, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović i vanjskopolitički komentator Tomislav Jakić su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentarisali trenutnu situaciju na frontu u Ukrajini. Ogorec je istaknuo kako ruske snage napreduju i da su uzele novu taktiku vojnog djelovanja, koja se temelji na tome da doslovno drobe sve pred sobom.

Dodao je da su Rusi doslovno zdrobili Bahmut i da je samo pitanje na koji će točno način ući u taj grad. Upozorava na nedostatak relevantnih informacija s obje strane zbog kojeg je teško procijeniti što se točno događa. Jakić tvrdi da se s daljnjim nastavkom rata povećava mogućnost incidenta koji bi uzrokovao lanac događaja s teško predvidivim posljedicama. Istaknuo je kako pri tome ne misli isključivo na upotrebu nuklearnog oružja. 

"Ukrajina nastoji iscrpiti Rusiju"

"Ljudski faktor je objektivno nepredvidiv. Ne znamo što može učiniti jedna ukrajinska postrojba koja će se naći u bezizlaznoj poziciji, a što mogu napraviti plaćenici u Ukrajini ako budu u bezizlaznoj situaciji", kazao je Jakić.

Vidmarović smatra kako je Bahmut bitan isključivo zbog toga što je transportno čvorište, ali i zbog toga što je simbolički važan kao mjesto odakle ruske snage mogu prodrijeti prema administrativnim granicama Donbasa.

"Ovo sada više nema veze s resursima, industrijom ili strateškim pozicijama", uvjeren je Vidmarović. Slaže se s tvrdnjom da Ukrajina nastoji iscrpiti Rusiju i da su Rusi djelomično nasjeli na taj trik.

"Vrijeme sve manje radi za ukrajinsku stranu"

Osvrnuo se i na izjave osnivača ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina koji je rekao da njegovim snagama nedostaje streljiva te da će se cijeli front srušiti ako budu prisiljeni na povlačenje. Vidmarović smatra da je Prigožin ruskoj vojsci nastojao dati subjektnost, jer ruska vojska očito nije politički akter kao u drugim državama.

Dodao je da Prigožin ide prema kritici čitave vojne taktike i pridružuje se sve više rastućoj grupi desnih i ekstremnih ruskih nacionalista i vojnih korespondenata koji su nezadovoljni politikom Vladimira Putina i to ne u smislu da treba zaustaviti rat, nego udariti još jače.

Ogorec naglašava da vrijeme sve manje radi za ukrajinsku stranu jer Ukrajinci šalju elitne postrojbe kako bi zaustavili Ruse u Bahmutu i kako bi im nanijeli gubitke. Zaključuje da je to opasna situacija jer Rusi u borbu ubacuju plaćeničke strukture Wagner, a koja se popunjava ljudima iz ruskih zatvora i kaznionica.

"Iluzorno je misliti da će Rusija nestati"

Odgovarajući na pitanje stoji li i dalje kod toga da Hrvatska ne treba sudjelovati u sankcijama prema Rusiji i da treba prestati slati oružje u Ukrajini, čak i pod cijenu da dođe na udar zapadnih saveznika, Jakić je pojasnio da je on kazao kako je Hrvatska pametno učinila kada nije prihvatila obuku ukrajinskih vojnika. 

"Mi smo ionako već ne znam koliko dugo na listi neprijateljskih država u Rusiji. Hrvatskoj kao maloj državi zaista nije potrebno da ulazi još dublje u posredni rat s Rusijom. Mi, kao i sve države NATO pakta, smo u posrednom ratu s Rusijom. Onog trenutka kada šaljete naoružanje zaraćenoj strani vi ste se opredijelili, vi ste na jednoj strani u tom ratu", tvrdi Jakić.

"Iluzorno je misliti da će Rusija nestati. Rusija će ostati. Bit će velika zemlja i jednog dana i Hrvatskoj će biti u interesu da ponovno uspostavlja u prvom redu gospodarske interese. Prema tome nije pametno kidati sve niti", nastavio je.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog