Region

Vučić pitao ministre ko je za sankcije Rusiji, troje podiglo ruke

Stav ministra privrede Srbije Radeta Baste da Rusiji treba uvesti sankcije nije prvi put da se ministri izjašnjavaju o ovom pitanju. Kako je objavio portal nova.rs, prošli put je to bilo na zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je to tražio od članova prethodne vlade. Troje njih je podiglo ruke, ali je jedna ubrzo spuštena, piše nova.rs.

Izjava ministra privrede Radeta Baste, u kojoj poziva Vladu Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, izazvala je buru u vladajućoj većini.

Portal nova.rs piše da su prvi sukobi o ovoj temi počeli na početku rata u Ukrajini i odigrali su se na sastanku u Palati Srbije.

Na pomentuom sastanku, održanom u SIV-u, pored predsjednika Srbije i predstavnika Vlade, prisustvovao je i vojni vrh, a Vučić je svoje obraćanje započeo pričom o teškoj poziciji u kojoj se nalazi država i pritiscima kojima je izložena da se usaglasi sa politikom Evropske unije.

„Pričao je izuzetno tiho. To je ozbiljan problem na tim sastancima, jer kad god hoće nešto da prikaže kao tragično, on šapuće dok govori. Tad je bukvalno nemoguće čuti šta govori i razumiju ga samo ljudi u njegovoj neposrednoj blizini. Tad je Vučić govorio o tome kako je Srbija u veoma teškoj poziciji, da Ukrajina neće pobijediti i da sljede ogromni pritisci. Tad je rekao prisutnima da on zna kako bi ‘neki ovde baš voljeli da on uvede sankcije Rusiji’, ali da on, eto, to ne želi da učini i da će to reći svima“, ispričao je sagovornik nove.rs blizak vrhu vlasti.

Tom prilikom je Vučiću, kako kaže izvor Nova.rs, tadašnja ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović, sugerisala da Srbija „možda ne mora da uvodi sankcije, ali da mora da se opredijeli povodom napada na suverenu državu“.

„U pola rečenice ju je Vučić prekinuo sa konstatacijom: ‘Jeste, svi mi moramo’. Tad je potpuno pobjesnio i tražio da se svi izjasne. Bukvalno je rekao: ‘Hajde da vas vidim, ko je za to’. Ruku su podigli Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović i Branko Ružić. Međutim, Ružić je u roku od nekoliko sekundi spustio ruku. Poslije glasanja, Vučić se uhvatio za glavu i rekao da ćemo ‘možda osuditi napad’ i da je sve ovo za nas veoma teško“, ispričao je izvor nove.rs.

Sagovornik dodaje da se sjednica Vlade Srbije završila tada bez bilo kakvog dogovora i da Vlada do sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost nije ni znala kakav joj je stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Od aktuelnog javnog izjašnjavanja ministra Baste ogradili su se svi – i njegova matična stranka Jedinstvena Srbija, kao i koalicioni partner SPS. Ogradio se čak i ministar bez portfelja iz SPS-a Đorđe Milićević, sa čijeg instagram naloga je stigao lajk za Bastin prijedlog. Milićević je lajk povukao i objasnio da je Bastin post lajkovao saradnik bez da ga je pročitao.

 

Izvor: nova.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog