Svijet

Си у Москви: Русија и Кина су створиле нови модел међудржавних односа

Веома ми је драго да, на позив председника Владимира Путина, поново дођем у државну посету нашем блиском суседу. У име кинеске владе и народа изражавам искрене поздраве и најбоље жеље влади и народу Русије, наводи се у писаној изјави председника Кине Си Ђинпинга, која је објављена након његовог доласка у Москву.

"Кина и Русија су добри суседи и поуздани партнери, повезани планинама и рекама. Пре десет година, током моје прве посете Руској Федерацији као председника Народне Републике Кине, председник Владимир Путин и ја смо отворили нову страницу у свеобухватном развоју кинеско-руских односа. Током ових 10 година билатералне везе су јачане и развијане на бази несврстаности, неконфронтације и нису усмерени против трећих држава - створен је нови модел међудржавних односа у духу међусобног поштовања, мирољубивог суживота и узајамно корисне сарадње"", истакао је кинески лидер.

По његовим речима, политичко међусобно поверење се стално продубљује, практична сарадња се шири, на међународној арени се одржава блиска и ефикасна сарадња.

"Пријатељство је заувек дубоко укорењено у срцима људи. Развој кинеско-руски односи, не само да доносе опипљиве користи народима двеју земаља, већ и даје значајан допринос напретку целог света", истакао је он.

"Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савета безбедности УН, играју важну улогу у међународним пословима. У свету који је далеко од мира, Кина је спремна заједно са Русијом да одлучно подржи међународни систем усредсређен на УН, да чува светски поредак заснован на међународном праву и фундаменталним нормама међународних односа заснованим на циљевима и принципима Повеље УН, подржавају истински мултилатерализам, промовишу мултиполарност у свету и демократизују међународне односе, промовишу развој глобалног управљања у праведнијем и рационалнијем правцу", објаснио је кинески лидер.

Он је навеои да очекује да ће током посете са председником Владимиром Путином детаљно разменити мишљења о питањима билатералних односа и важним регионалним и међународним темама од обостраног интереса и изнети план развоја стратешке и практичне сарадње.

Председник Кине Си Ђинпинг налази се у тродневној посети Русији.

 

Извор: sputnikportal.rs 
Фото: VisualRian 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog