Region

Hrvatska: Za veličanje ustaštva kazna do 4.000 evra

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske predložilo je izmjene zakona kojima je, između ostalog, predviđeno drastično povećanje kazne do 4.000 evra za isticanje simbola ili uzvikivanje ustaških ili nacističkih pokliča.

Predviđeno je da se maksimalna kazna za veličanje ustaštva, odnosno nacizma, može izreći onima koji remete red i mir na javnom mjestu izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža.

Do sada se taj prekršaj kažnjavao kaznom od 20 do 150 evra, a MUP obrazlaže da se povećanjem kazne nastoji spriječiti isticanje simbola ili uzvikivanje ustaških ili nacističkih pokliča.

MUP predlaže da Sabor po hitnom postupku usvoji izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prenose hrvatski mediji.

Nove kazne u rasponu od 700 do 4.000 evra predviđene su za isticanje simbola kojima se izražava ili podstiče mržnja, širenje lažnih vijesti, prekršaj loše odgojenog djeteta, vrijeđanje službenih organa.

Kazne od 300 do 2.000 evra predviđene su za podsticanje djeteta na prekršaj, organizovanje prostitucije i kocke, tuču i svađu na javnom mjestu, a od 200 do 1.000 evra za opijanje na radnom mjestu i davanje alkohola maloljetnicima.

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog