Vijesti

Najveći svjetski nosač aviona uplovio u Oslo, slijede zajedničke vojne vježbe

Najveći svjetski nosač aviona, „Džerald R. Ford”, uplovio je danas u Oslo, što je prvi put da takav američki brod uplovi u taj grad.

Rojters navodi da je riječ o demonstraciji snaga NATO-a u vrijeme pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Brod i članovi posade će narednih dana izvoditi vojne vježbe sa norveškim oružanim snagama duž obale te zemlje, saopštili su norveški vojni zvaničnici.

„Ova posjeta je važan signal bliskih bilateralnih odnosa između SAD i Norveške i signal kredibiliteta kolektivne odbrane i odvraćanja”, rekao je operativnog komandnog centra vojske Norveške Džoni Karlsen.

Ruska ambasada u Oslu osudila je posjetu američkog nosača aviona Oslu.

„Na arktičkom sjeveru nema pitanja koja zahtijevaju vojno rješenje, niti tema gdje je potrebna spoljna intervencija. S obzirom da je u Oslu priznato da Rusija ne predstavlja direktnu vojnu prijetnju Norveškoj, takve demonstracije moći djeluju nelogično i štetno”, poručeno je iz ambasade.

Članica NATO-a Norveška dijeli granicu sa Rusijom na Arktiku i prošle godine je postala najveći evropski snabdjevač gasom, prenosi Tanjug.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog