Vijesti

Američki bombarderi sutra nadlijeću BiH

Dva bombardera Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država sutra će izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Kako su naveli iz Ambasade, to će biti znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

- Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i BiH. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu - saopštio je general DŽejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD-a i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera moći vidjeti u u drugim gradovima u BiH.

Osim toga, letjelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili iz Ambasade, naprednih bilateralnih obuka na principu "vojska vojsci".

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Iz Ambasade SAD naveli su da prelet može biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

 

Izvor: agencije 
Blog