Svijet

Lavrov: Situacija na KiM alarmantna, sprema se eksplozija u centru Evrope

Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova je alarmantna, i izgleda da se sprema „veliki prasak” u centru Evrope, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Velika eksplozija se sprema u centru Evrope. Upravo na mestu gde je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta i dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas dešava u svetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rešenje”, rekao je Lavrov.

On je ocenio da kada se govori o Evropi, potrebno je obezbediti „jednaku i nedeljivu” bezbednost za sve zemlje, što bi značilo da nijedan blok, pa, kako je rekao, ni NATO, nema pravo da zahteva dominaciju u tom delu sveta.

Takozvana kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade četiri opštine na severu KiM – Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije, prenosi Tanjug.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog