Kultura

Bora Todorović - veliki srpski glumac

Bora Todorović /1929-2014/, jedan od najpoznatijh srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca, preminuo je 7. juna 2014. godine.

Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 1930. godine. Pošto je odustao od studija mašinstva, studirao je glumu u klasi zajedno sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem, kod profesora Јoze Laurenčića.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb i četiri godine radi na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd, igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod", "Krmeći kas", "Razvojni put Bore Šnajdera, "Druga vrata levo", "Pseće srce", "Radovan Treći", "Maratonci trče počasni krug", "Čudo u Šarganu"...

Od osnivanja Zvezdara teatra bio je član njegove trupe.

Bora Todorović igrao je uspješno i u filmovima, a posebno se izdvajaju njegove uloge u višestruko nagrađivanim ostvarenjima "Dom za vješanje" i "Maratonci trče počasni krug".

Istaknuto mjesto u njegovom glumačkom opusu imaju i uloge u TV serijama: "Diplomci" i "Vruć vetar", ali i u mnogim drugim ostvarenjima.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog