Region

U Beogradu danas šesti protest "Srbija protiv nasilja"

Šesti protest Srbija protiv nasilja biće održan danas, s početkom od 18 časova okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije. Protesti su počeli nakon dva masovna ubistva koja su se u maju dogodila u Beogradu i Mladenovcu, nakon čega je nezadovoljstvo građana aktuelnom vlasti poraslo.

Cilj protesta, koji na ulice Beograda izvodi i više od 50.000 građana, ovoga puta biće stvaranje takozvanog prstena ili obruča oko Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici - najavili su organizatori.

Kako su najavili organizatori, proevropska opozicija, koja je definisala zahtjeve protesta Srbija protiv nasilja i koja svoju ulogu u ovoj najmasovnijoj pobuni naroda još od petooktobarske revolucije vidi kao tehničku - trasa današnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će se napraviti prsten.

Neki od zahtjeva koje su okupljeni na protestu ranije postavili, a traže ih i dalje su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Prethodnih pet protesta okupili su veliki broj ljudi, a okarakterisani su kao najmasovnija okupljanja u Srbiji u posljednjih 20 godina. Mnogi ih, takođe, porede sa petooktobarskim protestima (5. 10. 2000. godine) kada je s vlasti smaknut Slobodan Milošević.

 

Izvor. klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog