Društvo

SLOBODA JE INSPIRACIJA I STIČE SE OBRAZOVANJEM

Održan sarajevski Festival ”Sloboda narodu” i izložba „SLOBODA GENERACIJE Z“

Treći Festival #SlobodaNarodu održan je u Dječijoj kući Novo Sarajevo u Sarajevu, a okupio je novinare/ke, političare/ke, aktiviste/kinje i predstavnike/ce akademske zajednice iz cijele BiH i regiona, koji su i ovaj put kroz dijalog pokušali da daju doprinos promociji slobode, ljudskih prava i demokratije.

okom protekle tri godine u okviru svih Festivala, umjetnici su imali svoje mjesto u programu a tako je bilo i ovog puta. Tim Festivala inicirao je i osigurao priliku za saradnju između Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti Univerziteta iz Banjaluke, koja je rezultirala izuzetnom izložbom studentskih radova na temu „SLOBODA GENERACIJE Z“

 


Izložbu su otvorili Bojan Hadžihalilović, profesor na odsjeku grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Jelena Grubor, šefica katedre za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Jelena Grubor

Bojan Hadžihalilović na otvaranju izložbe je rekao: "Ovo je romantična verzija teme "cenzura". Ovi mladi ljudi su pokazali da umjetnost i poster žive. Vlast je prepadnuta i oni ne vole kada mladi pričaju, tako da traže načine da ih utišaju i zapravo da im  okrenu pamet. Ja bih zapravo volio da umjetnici budu još bezobrazniji u svom radu".


Bojan Hadžihalilović


Na pitanja prvog panela pod nazivom „Kako zaustaviti rat u Bosni i Hercegovini?“, uz moderaciju Duške Jurišić govorili su Aleksandar Žolja, iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, Goran Šimić, profesor iz Sarajeva, Damir Ovčina, pisac iz Sarajeva i Senka Kurt, urednica portala Interview.ba. Kvalitetno obrazovanje i funkcionalno pravosuđe su ključni za smanjenje uticaja politike i stalne eksploatacije prošlosti, održavanja trauma i isticanje razlika za sticanje političkih i izbornih poena, poručili su u panelu. 

Kako novinari osvajaju slobodu za sebe i svoju profesiju, šta je uopšte sloboda ljudima u medijima, koliki je uticaj vlasnika medija, urednika, oglašivača i političara na njihov rad i kako se uticajima oduprijeti, s Rubinom Čengić su razgovarali Mubarek Asani, novinar CIN Sarajevo, Milka Tadić-Mijović, novinarka CIN Podgorica, Jovana Gligorijević, novinarka časopisa Vreme i Aleksandar Stanković, novinar HRT, Zagreb u sklopu druge panel diskusije pod nazivom „Kako ostati novinar i biti slobodan?“ Stanković je za studente i studentice politologije i novinarstva prethodno održao predavanje “Autocenzura kod novinara”.

Festival je u prethodnim izdanjima pokrenuo razgovore ”Kako je biti Hrvat i Bošnjak u Republici Srpskoj?” u Banjaluci i Trebinju a ovo izdanje ponudilo je diskusiju o temi “Kako je biti Srbin u Federaciji BiH?“ Kakav je stvarno položaj Srba u Federaciji BiH, razlikuje li se od problema drugih naroda u Republici Srpskoj, ko predstavlja Srbe, sa kojim problemima se suočavaju i da li rješavaju te probleme govorili su Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar, Nemanja Davidović, predsjedavajući SO Bosanski Petrovac i Slobodan Blagovčanin, aktivista iz Tuzle. 

Festival je zatvoren panel diskusijom pod nazivom „Građanska BiH – od utopije do realnosti“ u kojoj su o tome je li uopšte realna građanska BiH, koje su to snage koje se bore za nju i da li se mogu ignorisati stavovi političkih partija u BiH razgovarali Goran Marković, profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF), Lejla Balić, profesorica Pravnog fakulteta u Sarajevu, Tarik Haverić, politolog iz Sarajeva sa Denisom Čarkadžićem. 

Anne Marije van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske podsjetila je na početku Festivala da su sloboda govora i demokratija su ključne za život u otvorenom društvu i indikatori koji pokazuju zrelost društva, i da trebamo otvarati diskusije i razmjenjivati mišljenja i podržavati one koji se bore za ljudska prava. 


Anne-Marije van de Staaij

Vehid Šehić predsjednik Foruma građana Tuzle i Građanskog alternativnog parlamenta BiH laureat je nagrade ”Sloboda narodu” za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, koju Pro Educa dodjeljuje pojedincima iz našeg društva koji su slobodno govorili i onda kada okruženje nije podržavalo slobodan govor, koji su se borili za slobodu onda kada je ona bila na korak da potpiše kapitulaciju. 


Vehid Šehić

Vehid Šehić je stalni saradnik Helsinških komiteta za ljudska prava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj na polju zaštite ljudskih prava. Nagradu je uručila Jadranka Miličević, prva dobitnica priznanja za životni doprinos u polju borbe za ljudska prava i slobodu govora. 

Pro Educa, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Fondacije Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini, Heinrich Boll fondacije u BiH i Misije OSCE-a u BiH organizovala je i ovaj Festival #SlobodaNarodu u Sarajevu kako bi promovisala slobodu i odala priznanje ljudima koji se usuđuju da misle drugačije i imaju hrabrosti da o tome u javnosti govore ili da pronalaze drugačije forme izražavanja.  

Više informacija o projektu i festivalu ”Sloboda narodu” možete pronaći na www.slobodanarodu.ba

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog