Sport

Denver šampion NBA lige, Nikola Jokić najbolji igrač finala (VIDEO)

Košarkaši Denver nagetsa pobedili su Majami hits 94:88 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18) u petom meču finala NBA lige i tako prvi put postali šampioni najjačeg košarkaškog takmičenja na planeti. Nagetsi su pobedili 4:1 u seriji.

Srpski košarkaš Nikola Jokić predvodio je Denver do istorijskog uspeha pred domaćom publikom. Jokić je stigao do dabl-dabl učinka i bio najefikasniji igrač na utakmici sa 28 poena, 16 skokova i 4 asistencije.

Početak utakmice obeležili su faulovi i veliki broj promašenih šuteva. Majami je imao samo dva ubačena šuta iz 14 pokušaja, dok je Denver vrlo brzo imao čak četiri izgubljene lopte.
Jokić je u prvih deset minuta napravio već dva faula, dok su toliko imali i Gordon i Grin. Majami je posle prvih 12 minuta imao prednost, iako ni Džimi Batler koji je prva zvezda tima nije uspeo da postigne poene.

Majami je nastavio da vodi i u drugoj deonici, dosuđeni su faulovi Gordonu i Mareju, dok je na drugoj strani Dankan Robinson vezao pet poena i popeo prednost Hitsa na deset poena razlike.

Na poluvremenu Majami je vodio 51:44, a Denver je delovao kao ekipa koja nema rešenje u napadu. Trojke nikako nisu htele u koš. Konačno, probudio se u trećoj deonici heroj Denvera, Nikola Jokić koji je ekipi vratio samopouzdanje i ritam. Srpski as pogađao je kada niko nije mogao, upisivao je skok za skokom, a onda je Majkl Porter junior asistirao Džamalu Mareju za trojku koja je donela izjednačenje. Jokić je imao važnu ulogu i u tim trenucima jer je ukrao loptu, dodao je Porteru koji je potom novom trojkom Nagetsima konačno doneo prednost. Uprkos mnogo boljoj deonici, Denver i dalje nije mogao u potpunosti da računa na šut, a Majami je vodio sa 71:70 pred poslednju deonicu utakmice.

Tada na scenu stupa Jokić sa svojim čuvenim Sombor šaflom za prednost od 79:76, ali posebno neverovatnu stvar uradio je Brus Braun koji je u poslednjem minutu utakmice presekao tri napada Majamija. Posle koša koji je dao, Kaldvel Poup je otišao na liniju za slobodna bacanja, a potom se Braun još jednom odlično namestio i dobio novu priliku da poveća prednost sa linije za slobodna bacanja. Kada je na 15 sekundi do kraja oba puta bio precizan, Denver je imao pet poena prednosti, a Majami više nije imao vremena.

 



Nikola Jokić proglašen je nakon utakmice za najboljeg igrača finala NBA lige.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog