Zanimljivosti

Lobanje i šljemovi nacističih vojnika u mulju Dnjepra nakon pražnjenja rezervoara u Novoj Kahovki (VIDEO)

Pražnjenje ogromnog rezervoara uz Dnjepar, koje je nastupilo kao rezultat rušenja brane u Novoj Kahovki prošle nedjelje, dovelo je do otkrivanja ostataka njemačkih vojnika, koji su podsjetnik da se tu odigrala jedna od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata.

Snimci koji su se pojavili sa jedne i druge strane Dnjepra gdje se nalazio ogroman rezervoar pokazuju lobanje sa šljemovima na glavi u mulju.

Istoričari vjeruju da se radi o ostacima vojnika koji su poginuli u velikoj bici prije 80 godina i podsjetnik su burne prošlosti tog područja.

Bitka na Dnjepru bila je jedna od najvećih sovjetskih ofanzivnih operacija u Drugom svjetskom ratu i odlučujuća pobjeda na Istočnom frontu.

Sovjetski protivnapad na njemačku armiju uključivao je više od šest miliona vojnika. Krajem 1943. cilj ofanzive Crvene armije bio je Nikopolj sa desne strane rijeke, oko kog su se nalazili veliki rudnici.


Vojnici Vermahta na položajima na obali Dnjepra


Vermaht je organizovao odbranu sa druge strane rijeke, ali grupa armija „Jug“ i „Centar“ nisu uspjele da izdrže ofanzivu sovjetskih trupa jugozapadnog fronta, koje je predvodio maršal Rodion Malinovski. Nijemci su bili primorani da se povuku i napuste grad u februaru 1944. godine.

Andri Solonec, istoričar sa Nacionalnog muzeja Ukrajine u Drugom svetskom ratu, kaže da su svojetski gubici se kretali između 30 i 60 hiljada vojnika, dok su njemačke i rumunske trupe pretrpjele oko 20.000 gubitaka.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog