Društvo

Davidović: Migrantski kamp Lipa će još malo imati bolje uslove za život nego čitav Bosanski Petrovac (VIDEO)

Položaj srpskog naroda u Federaciji, ne želeći da iskoristim bilo koju negativnu konotaciju, ili negativnu riječ nije dobar. Nema ni potencijal da bude bolji i zaista je upitno kada govorimo o tom kolektivitetu Srba u Federaciji kuda će se dalje taj kolektivitet razvijati i da li će, rekao je Nemanja Davidović, predsjedavajući SO Bosanski Petrovac u panel diskusiji "Kako je biti Srbin u Federaciji Bosne i Hercegovine"? u organizaciji Festivala SlobodaNarodu.

- "Kada sam donio odluku da ovdje dođem, da učestvujem u ovoj panel diskusiji glavni motiv za dolazak bio mi je da prenesem nekako probleme i životne stvari sa kojima se susreću Srbi, ne toliko iz Bosanskog Petrovca, već oni Srbi koji žive u Bosanskoj Krupi, u Bihaću u selima koja su odvojena od Drvara dejtonskim sporazumom, u Ključu, u Sanskom Mostu, i svuda tamo gdje ili nemaju političkih predstavnika nikako, ili imaju samo jednog ili maksimalno dva", kaže Davidović

- Dakle to su osnovni problemi, sa zapošljavanjem, sa socijalnom zaštitom, zdravstvenom zaštitom, infrastrukturni projekti i uslovi za život su na minimumu ili ih nema nikako. Jednostavno u takvim okolnostima vi ne možete boraviti.

Evo daću vam primjer jedan, selo Vrtoče, odnosno zaselak Prkosi u Bosanskom Petrovcu 2023. je godina, mi imamo 9 domaćinstava tamo koji još uvijek nemaju struju. Nekih 500 ili 600 metara, ili kilometar od tog mjesta, od tih kuća za 28 dana je nastao migrantski kamp "Lipa" sa internetom, vodom, putem, poštom, marketom, bankomatom itd.

"Dakle taj migrantski kamp Lipa će još malo imati bolje uslove za život nego čitav Bosanski Petrovac. Mi u Bosanskom Petrovcu još uvijek nemamo banku", kaže Nemanja Davidović.

"Dakle uporedite uslove tih 9 domaćinstava koji  žive bez struje i migrantski kamp koji u 28 dana sve dobio. Naravno neka je, nemam ništa protiv što to migrantski kamp ima, ali kada govorimo o uslovima u kojim žive Srbi u Prkosima, oni su ispod minimuma", rekao je Davidović.

Izjavu Nemanje Davidovića pogledajte u videu od 1:35 min.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog