Društvo

Канада: Први Међународни фестивал "Дан Николе Тесле"

Први Међународни фестивал "Дан Николе Тесле", на којем су наступили бројни учесници из свијета умјетности и науке, одржан је у Онтарију у Канади с циљем да се живот и дјело великог научника нађе у уџбеницима канадског образовног система.

Оснивач и директор Српске школе "Никола Тесла" из Нијагаре Борислав Живковић рекао је да ова школа већ 13 година обиљежава рођендан Тесле манифестацијом "Дан Николе Тесле".

- Ове године имали смо част да организујемо прославу Теслиног рођендана на нивоу цијелог Онтарија с обзиром на то да је `Теслин дан` прије двије године добио статус радног празника у овој провинцији - рекао је Живковић за Срну, који је и организатор фестивала.

Он је навео да је фестивал одржан у парку поред Нијагариних водопада, захваљујући подршци Амбасаде Србије у Отави и многобројних канадских и српских званичника.

- С обзиром на то да је фестивал интернационалног карактера, наступили су извођачи разних националности из свијета умјетности и науке, окупљених око исте идеје - Тесла, моја инспирација - рекао је Живковић.

Он је навео да су се у оквиру званичног дијела програма публици обратили бројни званичници, како српски тако и канадски.

У завршници фестивала, који је одржан јуче, организован је спектакуларни ватромет изнад Нијагариних водопада, који су обасјани бојама српске тробојке.

- Главни циљ овог догађаја је да кроз едукацију и забаву гласно проговоримо о Теслином значају за цијело човјечанство са тенденцијом да се живот и дјело нашег великог генија једног дана нађу у уџбеницима канадског образовног система - истакао је Живковић.

Фестивал "Дан Николе Тесле" одржан је у присуству великог броја посјетилаца и званица који су могли да уживају у фолклору и пјесми.

На данашњи дан 1856. године у Смиљану, у свештничкој породици, рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји свјетске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка", чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја у 20. вијеку.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog