Svijet

Oborena 42 drona iznad Krima; Kijev: Možemo iznenaditi svijet, Ukrajina blizu pobjede

Ruska PVO uništila je jutros 42 ukrajinska drona iznad Krima i jednu raketu iznad Kaluške oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je preciziralo da je PVO uništila devet dronova, dok su ostala 33 potisnuti elektronskim ratovanjem i srušili se se iznad Krima prije nego što su stigli do svojih ciljeva. 

Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na Telegramu da je više dronova uništeno iznad Hersonskog rta koji se nalazi na periferiji Sevastopolja. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo raketu, koju su lansirale ukrajinske snage, iznad Kaluške oblasti koja se graniči sa moskovskom oblašću.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili šteti, a ruski aerodromi obustavili su letove na nekoliko sati. 

 

Kijev: Možemo iznenaditi svet, Ukrajina blizu pobjede

Načelnik kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je da niko ne može da predvidi dešavanja na frontu, posebno ona vezana za kontraofanzivu, ali da je uvjeren da ukrajinska vojska može da iznenadi svijet.

"Svakog dana ima bar nekog pomaka, a sigurno se neke stvari mijenjaju, jer svaki dan se nešto dešava. I nadam se da ćemo ovoga puta iznenaditi svijet", rekao je Jermak u intervjuu za Dojče vele.

On je istakao da ukrajinska vojska svakodnevno napreduje na frontu, iako je, kako je naveo, napredak sporiji nego što je Kijev želio, za šta postoje legitimni razlozi. Prije svega, riječ je o velikom obimu miniranog zemljišta, kao i o nedostatku neophodnih sistema naoružanja.

"Čini mi se da smo blizu pobjede. Niko ne zna koliko će trajati ovaj vremenski period, ali već smo prešli dug put. Kijev se neće odmoriti dok se od Rusa ne vrati posljednji centimetar ukrajinskog tla. “, rekao je Jermak.

Kada je riječ o mogućim pregovorima sa Rusijom o okončanju rata, Jermak odbacuje ideju da Kijev razgovara sa Moskvom dok su ruske okupacione trupe još uvijek u bilo kom dijelu Ukrajine.

"Naš stav je jasan i svima poznat: sve dok su ruske trupe na našoj teritoriji, ne može biti govora o pregovorima“, rekao je Jermak.

Jermak je rekao da je njegova vlada zahvalna na međunarodnoj podršci koja je počela na početku invazije na Rusiju i da je Njemačka jedna od zemalja koja najviše pomaže Kijevu.

 

Izvor: rts.rs/Rojters
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog