Svijet

Друга Пригожинова смрт у авиону

Енигме: други авион у пратњи, нестанак личног пилота, бомба у замењеном турбохладњаку, склоност ка прерушавању, скупоцена кутија с вином…

Није ово први пут да је Јевгениј Пригожин проглашен мртвим. Након пада авиона “антонов-72” у Конгу 10. октобра 2019. године, навелико се писало је да је Пригожин био на попису путника и да је вероватно погинуо. Тада није био светски познат, па је цео догађај имао мањи одјек него сада.

Након несреће из Пригожинове компаније „Конкорд” тада су на новинарска питања одговорили да им није познато је ли Пригожин био на лету. Ускоро су се на Телеграм каналима појавиле објаве у којима се наводи да се Пригожин данима након несреће није појавио на послу и да је дан након несреће пропустио договорени састанак у Конгу.

Власти у Конгу су тада покренуле истрагу како би утврдиле је ли Пригожин ушао у авион. Из руске амбасаде су на почетку објавили да су се у авиону налазили и руски држављани, да би касније рекли да су погинула двојица Руса који су били чланови посаде. Иако се несрећа догодила 10. октобра, пет дана касније медији су, позивајући се на неименоване изворе, тек потврдили да је Пригожин жив. Он је могао да демантује тврдње о својој смрти, али није. Ћутао је.

Пригожин је понекад имао изненадне одлуке пред лет и необичне навике везане за путовање авионом, пишу руски медији. Често је пред лет прелазио из једног авиона у други, без објашњења. Или отказивао полазак у последњем тренутку.

Тражио је да буду стављени падобрани са обе стране. Ово је прилично бесмислен подухват са тачке гледишта пилота: у случају катастрофе, падобран у авиону је бескористан. Међутим, Пригожинов захтев је услишен. Никада није укрцао алкохол у авион, што доводи у сумњу информацију да је несрећу изазвала паклена направа у кутији са скупоценим вином.

Јевгениј Пригожин, шеф руске приватне војске „Вагнер“ је проглашен мртвим после пада авиона пре три дана. Нико од путника није преживео, али још није званично потврђена смрт команданта групе, јер тела још нису идентификована.

Нису представљени никакви докази који указују на умешаност било кога у несрећу. Узрок инцидента је непознат и руске власти су покренуле кривичну истрагу. Није само питање времена, али приче и нагађања навиру. И све наравно, незванично!

Руске власти тек ће то потврдити или не, после ДНК теста да је тело 62-годишњег Пригожина било међу угљенисаним и унакаженим остацима тела десет људи пронађених у крхотинама приватног авиона који се срушио у среду, 350 километара северозападно од Москве.

Извори блиски истрази о паду авиона, наводе да је немогуће само прегледом угљенисаних тела установити идентитет погинулих – преносе руски медији.

Већина америчких медија пише да је Пригожин био на списку путника али не знају да ли је заиста био и у авиону...

Ништа не упућује на то да је ракетом земља-ваздух срушен, саопштио је Пентагон који тврди да је Пригожин вероватно убијен, али нема доказа да је авион оборен. Америчка војска не располаже "никаквом информацијом о томе да је ракета земља-ваздух" проузроковала пад авиона у среду, изјавио је портпарол Пентагона Пет Рајдер. Информације о употреби таквог оружја су "нетачне", додао је. Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је тврдње да је руска власт умешана у смрт вође „Вагнера“ Јевгенија Пригожина. Рекао је да су такве тврдње Запада апсолутна лаж.

Где се крије Степанов

Једна од сумњи је да је у пад авиона у којем се налазио шеф Вагнера Јевгениј Пригожин уплетен његов лични пилот Артем Степанов, бивши оснивач компаније МНТ Аеро.

Како се наводи, Руси тренутно не могу да га лоцирају, а наводно је он једини имао приступ авиону пре лета, преносе портали.

Белоруски председник Лукашенко не верује да је пројектил оборио Пригожинов авион. Каже, упозорио је Пригожина да му се спрема атентат, тачније, пренео му је поруку из Кремља о обавештајним сазнањима.

Путин се огласио, изразио жаљење и за Пригожина рекао да је био талентовани бизнисмен, а да „Вагнерова“ улога у Украјини неће бити заборављена. Путин је говорио о прошлости свог бившег савезника и рекао да га је пратила "тешка судбина".

Светски медији, нарочито западни, предњаче у разним могућим и немогућим околностима овог догађаја. Разне теорије се плету. Од тога да је контрола лета забележила појаву још једног авиона у исто време у истој области, па да је на згаришту пронађено осам од укупно десет тела, али и да су два касније нађена али недалеко од пада...

Па сад да ли јесте или није, шта је истина а шта није, време ће показати. Понекад и време затаји па не покаже ни то.

Има дакле оних који сумњају у Пригожинову претпостављену смрт, која се догодила тачно два месеца након „марша правде”, како га је сам Пригожин назвао. Марш је заустављен само 200 километара јужно од Москве након што је белоруски председник Александар Лукашенко обећао Пригожину и „Вагнеру“ сигурно уточиште у својој држави која граничи с Украјином.

Црна кутија и други авион

Вирално, како се то сада каже, свет се пита – Пригожин, жив или мртав?

„Чуо сам од извора у „Вагнеру“ који му је близак да је то вероватно истина да је мртав”, рекао је Џоб Ленер, истраживачки новинар из САД-а који пише књигу о Пригожину у којој сажима године истраживања, након што се сазнало за авионску несрећу.


Црна кутија је пронађена, раде се ДНК анализе, али од сада па на даље, биће много оних којима ниједна верзија неће бити и крајња, без сенке сумње.

Они који сумњају у смрт, наводе Пригожинову склоност прерушавању – и његову прилику да побегне у Централноафричку Републику, Мали или друге афричке земље где „Вагнер“ пружа „безбедносне услуге” али има и послове у рударству и трговини локалним природним ресурсима.

Дан након неуспеле побуне, крајем јуна, руска полиција открила је доста лажних пасоша са Пригожиновим фотографијама и именима других људи, а фотографије на којима носи перике, наочаре и браду пронађене су у његовој вили у Санкт Петербургу и одмах исмејане у интернет полемикама.

„Лепо је и лако лажирати властиту смрт”, написала је на Фејсбуку Марија Кучеренко, украјински експерт за одбрану, ауторка детаљног извештаја о „Вагнеру“.

С њом се не слажу други аналитичари који тврде да нема шансе да се стварно лажира Пригожинова смрт у Русији, с обзиром на пажљиво испитивање званичника и форензичара који истражују несрећу.

„Могло је доћи до гласина о лажној смрти да је то учинио у Африци, али не у Русији, где ће се ДНК тест брзо обавити”, рекао је Николај Митрохин са немачког Универзитета у Бремену.

ДНК тестове помно ће надзирати Кремљ с обзиром на то да је апострофиран као могући кривац за Пригожинову смрт, рекао је Митрохин.

Иза авиона се видео прамен дима који није подсећао на издувне гасове, а реп и једно од крила далеко су се одвојили од трупа, што може да упути на то да је пад узроковала експлозија, показују фотографије и видео записи с места несреће.

У другом аматерском видеу који приказује пад авиона, сведоци тврде да су чули две експлозије.

Бомба у авиону шефа „Вагнера” могла је да буде скривена у хладњаку, који је наручен из САД, уз заобилажење санкција. Тај експлозивни део са тајмером, уграђен је у летелицу непосредно пре кобног лета, једна је од шокантних верзија.

По потврђивању вести о Пригожиновој смрти, грађани његовг родног Санкт Петербурга одали су му пошту паљењем свећа и полагањем цвећа испред Вагнеровог центра, на ком су била укључена светла у облику крста.

Био у авиону, није био у авиону...

Споменимо редом које се све верзије смрти помињу:


Пригожин је погинуо у паду авиона. Авион је могао да се сурва услед техничке неисправности, грешке пилота или услед атака на летелицу. Или, оборен је грешком руске ПВО, чији су припадници на даноноћном дежурству због напада украјинских дронова. Или, авион је пао услед постављене бомбе пре лета. Ко би то могао да у том случају подметне? Украјински диверзанти и шпијуни, помогнути страним службама, али и неко по тражњи из Кремља, за „издају због које је прозиван...“

Ако Пригожин није био у авиону, без обзира на то што је био на списку путника, онда та околност може да буде следећа: увек опрезан, ако је добио дојаву или сумњу, Пригожин је одустао од лета, или исценирана смрт је смишљена у кругу веома малог броја људи, са знањем неког из Кремља или без знања.  Дакле, сви нагађају, све је незванично, а инцидент сада па надаље покушавају разне стране да искористе у своје сврхе. Верује се и да му је неко понудио да "погине",а овај прихватио, што би значило да је већ на заслуженом одмору, другачијег изгледа, на Тајланду или на Флориди. Или Конгу, Сибиру, Мадагаскару… Или?

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog