Svijet

Dramatičan porast broja ubijenih ukrajinskih vojnika

Broj mrtvih u Ukrajini dramatično se povećava, kažu nove procene neimenovanih američkih zvaničnika.

BBC-jev reporter Quentin Sommerville bio je na prvoj liniji fronta na istoku, gdje je mračni zadatak brojanja mrtvih postao svakodnevna stvarnost. Nepoznati vojnici leže visoko nagomilani u maloj mrtvačnici od cigle, nedaleko od linije fronta u Donjecku, gdje 26-godišnja Margo kaže da razgovara s mrtvima.

"Možda zvuči čudno... ali ja sam taj koji želi da se izvini za njihovu smrt. Želim im nekako zahvaliti. Kao da čuju, ali ne mogu odgovoriti", rekla je.

Njen posao je da evidentira podatke o poginulim. Iako Ukrajina ne daje zvaničan broj poginulih, Margo zna da su gubici ogromni.

Brojke ostaju povjerljive. Međutim, New York Times je nedavno objavio informacije neimenovanih američkih zvaničnika koji tvrde da poginulih može biti i više od 70.000, ranjenih više od 120.000. UN su do danas zabilježile 9.177 smrtnih slučajeva civila.

"Najteže je kada vidite mrtvog mladog momka koji nije napunio ni 20, 22 godine. I shvatite da nisu umrli svojom smrću. Ubijeni su. Ubijeni su za svoju zemlju. To je najbolnije. Ne možete se naviknuti na ovo. Sada dolazi do tačke kada se radi samo o 'pomaganju' dječacima da stignu kući", rekla je Margo.

Najteži dan u njenom životu, kaže, bio je kada je njen vanbračni muž dovezen u mrtvačnicu na dan kada je umro. Dvadesettrogodišnji Andrej poginuo je u borbi 29. decembra 2022.

"Umro je braneći svoju domovinu. Ali onda sam se po ko zna koji put uvjerila da treba da budem ovdje, da pomažem palima", rekla je.

Posao ju je učinio tvrdom kao čelik, kaže. I koliko god da je bolno vidjeti kako tijela unose u mrtvačnicu, ona kaže da nikada ne plače u javnosti.

"Sve ovo čuvam u sebi do večeri kada dođem kući. Niko ne vidi moje suze", kaže Margo.

Procjene Pentagona koje su procurile u aprilu navele su mnogo manji broj žrtava, tada je zabilježeno oko 17.500 poginulih. Navodni skok na više od 70.000 može se dijelom objasniti kontraofanzivom na jugu. U prvim danima bilo je posebno teško ukrajinskoj pješadiji, rekao je jedan komandant brigade koji se tamo bori "gore od Bahmuta". Grad u Donjecku pao je u ruke Rusije u maju u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu do sada.

Ukrajina je tamo promijenila taktiku, ali početak napora za probijanje ruske okupacione odbrane u junu bio je težak, posebno za mlade novo obučene vojnike. Umirali su "na desetine" svakog dana, rekao je jedan stariji vojnik koji se borio oko donjeckog sela Velika Novosilka u junu reporteru BBC.

 

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog