Svijet

Orban: Ideja da se Krim oduzme od Rusije potpuno nerealna, to ne dolazi u obzir

Zapadna predstava da Ukrajina ima prednost u sukobu je laž, a Rusiju je nemoguće pobijediti, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je u intervjuu američkom TV novinaru Takeru Karlsonu rekao da su Ukrajinci "nekonkurentni" bez pomoći Zapada i da stoga SAD drže ključ mira u regionu.

- To je laž. Ne samo nesporazum, već laž. To je nemoguće. Svi u politici koji razumiju logiku, brojke, podatke – nemaju šanse - odgovorio je Orban komentarišući preovlađujući stav u Sjedinjenim Američkim Državama da Ukrajina pobjeđuje.

Istakao je da će oni će ostati bez vojnika prije Rusije.

Prema riječima Karlsona, broj ubijenih Ukrajinaca kreće se u stotinama hiljada, a Orban je dodao da među njima ima i etničkih Mađara.

Pokušaj bilo koje zapadne zemlje da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu značio bi "direktan rat" između Zapada i Rusije.

- I odmah ćemo se naći u trećem svjetskom ratu. Tako da je sada veoma opasan trenutak - ocijenio je premijer.

Prema njegovim riječima, Rusi neće predati svog lidera, čuvaće zemlju od raspada i štitiće je, ulagati više novca i proizvoditi više naoružanja od svojih protivnika.

- Zato ne treba pogrešno shvatati Ruse - rekao je Orban.

Upitan šta bi uradio da je on na čelu NATO-a i "bio, recimo, DŽo Bajden", Orban je odgovorio: "Mir, odmah. I odmah pozvao (bivšeg američkog predsjednika Donalda) Trampa. To je to".

On je dodao da kada bi SAD željele da obnove mir do "sutra ujutru", mogle bi to da urade.

- Očigledno je da Ukrajinci nisu u stanju da to izvuku sami. Oni nisu konkurentni u ovom ratu. Ako nema novca i oružja sa Zapada, posebno iz SAD, onda je rat završen. Odluka je u vašim rukama - istakao je Orban. -Naravno, riječ je o Ukrajincima, njih ne treba ignorisati, oni moraju biti uključeni, ali stvarni faktor nije Ukrajina - dodao je on.

Orban je takođe nazvao "potpuno nerealnom" ideju da se Krim oduzme od Rusije.

- To ne dolazi u obzir - naglasio je mađarski političar.

Evropska bezbjednost bez Rusije nemoguća

Orban je ocijenio i da je stvaranje evropskog sistema bezbjednosti moguće samo uz učešće Rusije.

- Sa mog stanovišta, bez uključivanja Rusije u evropsku arhitekturu bezbjednosti, nemoguće je obezbijediti bezbjedan život Evropljana - rekao je on.

On se nije složio sa tvrdnjama da djeluje u interesu Rusije.

- Trudim se da održavam normalne odnose sa Rusijom, posebno u ekonomskoj i energetskoj sferi - rekao je mađarski premijer.

Orban je takođe naglasio da se sada Rusija suočava ne sa NATO-om kao alijansom, već prvenstveno sa Vašingtonom.

Specijalna operacija u Ukrajini

- Treba razjasniti šta se dešava. Politika SAD da podržavaju i finansiraju Ukrajinu nije politika NATO-a, to je politika SAD. U tome je velika razlika - istakao je on.

Premijer je podsjetio da podršku Ukrajini pruža niz zapadnih zemalja na bilateralnoj osnovi. Alijansa u cjelini, prema njegovim riječima, "govori isto" što i Mađarska, odnosno protivi se miješanju.

Mađarski premijer dodao je i da bi bila greška da Zapad nastoji da oslabi jaku vlast u Rusiji i nazvao "međuvladu" najgorim mogućim scenarijem.

On je podsjetio da je Zapad bio zabrinut zbog "slabljenja" ruskog predsjednika Borisa Јeljcina, da su se plašili anarhije i da su "svi bili srećni" kada je nasljednik bio dovoljno jak da zadrži kontrolu nad ruskom vojskom i njenim nuklearnim arsenalom.

Na pitanje kako se odnositi prema pokušajima slabljenja vlasti u Rusiji, on je odgovorio da je to greška.

- Ako je to cilj, onda je greška - precizirao je Orban.

O ruskom gasu

On je podsjetio da su Mađarska i Srbija nakon dizanja u vazduh gasovoda Sjeverni tok upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dobijanje ruskog gasa smatrati izgovorom za rat i smatraju da su ih čuli.

Kako je rekao, Mađarska je odmah okvalifikovala izvođenje iz stroja Sjevernog toka kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Njemačke nazvao je "ispoljavanjem deficita suvereniteta".

- Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne Sjeverni tok, već Јužni tok, kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora – Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa sjevernim, onda ćemo to smatrati kao povod za rad, teroristički napad i odmah ćemo reagovati - naglasio je Orban.

- Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Njemcima, ali ne možete sa ovim regionom - upozorio je on.

Orban nije precizirao kome je upućeno upozorenje, rekavši samo da se ne radi o Rusiji.

Karlson je, sa svoje strane, rekao da mu se čini "veoma jasno" da je Sjeverni tok prošle godine digla u vazduh administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, bilo direktno ili indirektno.

O stupanju Ukrajine u NATO

Govoreći o ulasku Ukrajine u Sjevernoatlansku alijansu, Orban je naveo da je NATO prije 15 godina propustio istorijsku šansu da uzme Ukrajinu u svoje redove.

Prema njegovom mišljenju, integracija Ukrajine bila je moguća na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu, ali "velike zapadne zemlje" tada nisu mogle da postignu dogovor.

- Rusija tada nije bila dovoljno jaka da to spriječi. Tako da je u to vrijeme postojala realna šansa da se Ukrajinci integrišu u NATO, ali je odbijena. Nije bilo sporazuma između velikih zapadnih zemalja i to pitanje je odloženo - objasnio je Orban i dodao - Ali dvije-tri godine kasnije, Rusi su postali sve jači i jači, a sada su još jači. Tako da smo propustili istorijsku priliku, a ovaj prozor mogućnosti više nije otvoren.

NATO ne može sebi da priušti da ima granicu sa Rusijom duž istočnih granica Ukrajine, jer bi to značilo "trenutni rat", smatra on.
Orban je pozvao na traženje sporazuma sa Rusijom o novoj bezbjednosnoj arhitekturi koja bi osigurala suverenitet Ukrajine, ali ne i članstvo u NATO-u.

 

Izvor: sputnikportal.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog