Svijet

Anton Јelizarov izabran za novog vođu Vagnera (FOTO)

Anton Jelizarov sa pozivnim znakom „Lotos“ jedan je od lidera PMC „Vagner“ i bio je član užeg kruga Jevgenija Prigožina.

Jelizarov ima 42 godine. Rođen je u Rostovskoj oblasti. Godine 1998. završio je Uljanovsku vojnu školu Suvorov, nakon čega je ušao u Rjazansku višu vazdušno-desantnu komandnu školu po imenu generala Margelova, koju je diplomirao 2003. godine.

Iste godine postavljen je za komandanta vazdušno-desantnog voda u 7. gardijskoj vazdušno-desantnoj diviziji u Novorosijsku.



Učestvovao je u ruskoj operaciji u Siriji. Od 2016. do 2019. godine radio je kao vojni instruktor u Centralnoafričkoj Republici. Od početka SVO-a, aktivno je učestvovao u neprijateljstvima.


Konkretno, Elizarov je bio taj koji je predvodio napad na Soledar.

„Ovaj čovek je komandovao zauzimanjem Soledara. Zauzeo ga je za dve nedelje bez puno muke. Pre toga, dugo se tamo ništa nije dešavalo. Soledar je stegnut u klešta, nakon čega su podeljeni na delove. Slon se, kako kažu, ne može jesti u celini, mora se jesti u delovima “, primetio je Jevgenij Prigožin u jednom od video zapisa.

Lotos je učestvovao i u pokušaju vojne pobune, koju je Prigožin odlučio da organizuje 24. juna ove godine. Elizarov je nakon toga, u intervjuu sa vojnim komandantom Timofejem Jermakovim, rekao da je Prigožin pustio sve borce da se odmore i da sa porodicom nije bio na moru pet godina.



Anton Jelizarov je heroj Rusije, kao i heroj DNR i LNR.

Istovremeno, informacija o imenovanju Jelizarova za šefa još uvek nije zvanično potvrđena.

„Podsetimo, savet komandanata PMC Vagner nije davao nikakva saopštenja i nije vršio imenovanja“, napominje PMC.

Istovremeno, napomenuli su i da je upravo Lotus bio zadužen za sve borbene i trenažne poslove u kompaniji i da je njegova pozicija trenutno najviša u organizaciji.

 

Izvor: tanjug.rs/Frontal



Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog