Muzika i film

Misterija "Boljeg života": Zašto su neke scene izbačene iz serije nakon samo jednog emitovanja (VIDEO)

“Bolji život”, poslednja jugoslovenska serija, i danas krije mnoge zanimljivosti, nostalgična prisećanja, ali i jednu “misteriju” - zašto su neke scene nakon prvog emitovanja izbačene.

Serija “Bolji život” po mnogo čemu je kultna. Osim što u njoj možete videti plejadu naših najboljih glumaca krajem ‘80-ih godina prošlog veka, reč je i o jednoj od najrepriziranijih serija na Javnom servisu koja, svejedno, svaki put privuče veliki broj gledalaca.

Po broju epizoda (82, plus film, plus novogodišnji specijal), “Bolji život” je najduža jugoslovenska serija. Prvi ciklus/sezona imao je 47 epizoda, dok je drugi počeo istoimenim filmom koji je pratilo još 35 epizoda.

Upravo je za prvi deo ove kultne serije, emitovan 1987/88 godine, vezana i jedna, nikada objašnjena misterija - premontiravanje ciklusa. Naime, originalno su emotovane epizode koje su imale mnogo više scena, pa samim tim i epizoda (navodno čak 52).

Šta je sve izbačeno do danas je nepoznato, a već prva repriza “Boljeg života”, sredinom devedesetih godina, bila je premontirana i skraćena verzija.

O ovome se dosta pričalo. Serija je od starta bila jako gledana i mnogi su se sećali scena kojih jednostavno posle nije bilo, ali je definitivna potvrda ovoga došla tek u prvim decenijama 21. veka kada se na internetu pojavio snimak sa video kasete dela 22. epizode koji je sadržao izbačenu scenu - posetu sekretarice Dare Brankoviću i njegovoj deci.



Oni koji se sećaju prvog emitovanja kažu da je takvih scena bilo još! Ako je verovati ovim sećanjima obrisan je i deo kada Macola pozajmljuje ujka Kosti novac na groblju, kada Aleksandar Popadić daje otkaz u preduzeću, kada Branković sa decom ide da prosi Daru…

Pouzdano se zna da je premontiravanje dovelo do toga da su iz serije u potpunosti isključeni neki likovi - na primer, Luce, Brankovićeva supruga koju je tumačila Melita Bihali.

I uvodna špica serije bila je inicijalno drugačija, ali originalna do sada nije pronađena, pa je nepoznato u kojoj meri je promenjena. Na internetu je moguće pronaći sećanja gledalaca koji tvrde da je muzički aranžman bio na klaviru, a ne na saksofonu, kao i da je samo zajednička slika porodice Popadić na špici bila u boji, a da su ostale bile crno-bele i prikazivale Gigu i Emiliju iz mlađih dana i da su u pitanju bile fotografije koje je u seriji moguće videti u njihovoj spavaćoj sobi.

Još uvek se spekuliše zašto je ovo urađeno. Mnogi pominju činjenicu da su najviše stradale scene sa Čkaljom (tumači lik Brankovića), da je tu i politika “umešala prste”, ali istina je da se RTS nikada nije zvanično oglasio ovim povodom. Veruje se da originalni zapis ne postoji u arhivi ove televizije i da je zato još neku scenu eventualno moguće pronaći samo kod gledalaca koji su snimali prvo emitovanje na VHS kasete.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog