Vijesti

Lactalis BH se pridružio Let's do it-u u Svjetskom danu čišćenja: Sakupljeno 1400 kilograma otpada u Sarajevu i Gradačcu (FOTO)

Tim Lactalisa BH i mljekare Inmer je, u saradnji s inicijativom Let's do it, cjelodnevnom akcijom čišćenja na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini - na Bjelašnici kod Sarajeva i oko jezera Vidara kod Gradačca, obilježio Svjetski dan čišćenja.

Rezultat akcije je skoro 1.400 kg otpada s fokusom na plastičnu i drugu ambalažu kao najteže nerazgradive ili teško razgradive zagađivače. Akcija čišćenja nastavak je usmjerenosti kompanije prema zaštiti okoline i održivom razvoju, koje čine temeljne vrijednosti vodeće mliječne industrije u Bosni i Hercegovini i u svijetu - kompanije Lactalis.  Pored akcije čišćenja, kod jezera Vidara je realizovana i akcija pošumljavanja.

”Svijet se suočava s brojnim izazovima, a oni koji posebno utiču na sve nas tiču se gomilanja otpada u okolišu, zagađenja i klimatskih promjena. Zato smo se i ove godine uključili u akciju povodom Svjetskog dana čišćenja koju pokreće inicijativa Let's do it, koja je povezala skoro cijeli svijet u misiji usmjerenoj ka čistijoj planeti i okolišu uopšte. Čvrsto vjerujemo da kao pojedinci treba i možemo da pravimo promjene, a zajedno možemo postići mnogo više na putu prema čistoj i zdravijoj planeti“, rekao je Dino Bajrić, direktor marketinga kompanije Lactalis u Bosni i Hercegovini. ”Kroz naše procese proizvodnje, distribucije i sveukupne poslovne prakse nastojimo raditi na smanjenju negativnog uticaja našeg poslovanja na životnu sredinu. Trudimo se smanjiti potrošnju resursa, proizvodnju otpada i povećati reciklažu, a naša saradnja s dobavljačima takođe se temelji na principima održivosti i zaštite okoline“ dodao je.


Kampanja povodom Svjetskog dana čišćenja, koja se u Bosni i Hercegovini vodi pod sloganom ”Kamo smeće?”, i ove godine ima za cilj potaknuti što veći broj pojedinaca i organizacija da se uključe, preuzmu svoj dio odgovornosti i napora za čistiju i zdraviju planetu. Kroz lokalne inicijative i akcije čišćenja, edukacije o upravljanju otpadom, podsticanje na odvajanja te recikliranja otpada i širenja svijesti važnosti očuvanja prirode, grupacija Lactalis pokazuje da se svako djelo računa. 

Za dvije godine sva ambalaža Lactalisa će se moći reciklirati

Lactalis grupacija se obavezala da će do 2025. godine 100% ambalaže sadržati informacije o upravljanju otpadom, kao i da će povećati količinu recikliranog materijala uključenog u ambalažu. U narednim godinama Lactalis će raditi na uvođenju ambalaže koja je 100% reciklabilna. Kao globalni lider u proizvodnji mliječnih proizvoda, Lactalis prepoznaje svoju odgovornost prema planeti i zajednici, te aktivno radi na stvaranju pozitivnih promjena kroz održive prakse.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog