Vijesti

Šmitov najveći skandal: Uporni pokušaji da rehabilituje nacističke pilote i generale (VIDEO)

Ove godine u martu nemačka državna televizija ZDF objavila je prilog o Kristijanu Šmitu koji je bio kritičke prirode, sa posebnim osvrtom na njegovu orijentaciju ka nacističkom nasleđu.

Političku karijeru Kristijana Šmita obeležili su brojni skandali, a njegovi protivnici podsećaju da je mesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida.

Ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio je 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, objavio je Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske, preneo je RTRS.

Nemački časopis "Kontraste" pisao je da je nemački ministar odbrane Peter Štruk 2005. godine zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu.

Dve godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea, ratnog vazduhoplovstva nacističkog nemačkog Vermahta.

Prema nemačkom časopisu "Kontraste", Molders je bio jedna od poznatih ličnosti „Trećeg rajha" zahvaljujući, između ostalog, veoma bliskim vezama sa šefom nacističkog vazduhoplovstva i jednim od prvih Hitlerovih saradnika Hermanom Geringom.

Prema "Kontrasteu", Molders se borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu, kao i ranije u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac. Bio je pripadnik zloglasne Legije Kondor, tokom čijeg bombardovanja je ubijeno na hiljade civila. Sam Hitler mu je dodelio najviša odlikovanja, a posle smrti proglašen je za "heroja nacionalsocijalizma".

Uprkos svemu tome, Šmit je stao u odbranu nacističkog heroja Moldersa, rekavši na televiziji da nacistički pilot "nema smeđe fleke na prsluku". Nemačka javnost je tada burno reagovala, podsećajući da je u zločinima učestvovala i Legija Kondor, kojoj je pripadao Molders.

Zalaganjem za nacističkog heroja Moldersa, Šmit je, pisao je magazin "Kontraste", prekršio rezoluciju Bundestaga u kojoj je pisalo da se pripadnicima Legije Kondor neće dodeljivati odlikovanja.

Šmit je tvrdio da nacistički heroj Molders nema nikakve veze sa nacističkom ideologijom.

Magazin "Kontraste" je tada ocenio da je veoma opasno što Šmit u ime Ministarstva odbrane pokušava da rehabilituje nacističkog heroja, pilota Moldersa i ikonu desničarskih ekstremista u Bundesveru.Nemački poslanik Gregor Gizi sa grupom poslanika iz političke partije "Der Linke" se 2006. godine obratio nemačkom parlamentu pismom i pitanjima u vezi sa Šmitom i njegovom odbranom nacističkog heroja Vernera Moldersa.

Pored ostalih argumenata, u pismu se pominje i da je Šmit član "Kameradenkreises der Gebirgstruppe", što bi se u slobodnom prevodu moglo opisati kao "Krug pripadnika društva brdskih trupa", čiji je vođa bio nacistički SS general Hubert Lanc, koga se ova organizacija nije odrekla ni do danas.

Nacista Hubert Lanc je i sam svedočio o genocidu u NDH: "Na našoj strani vojuju dobrovoljački bataljoni domaćih muslimana, koji gore od želje da se osvete komunistima za ubistva i paljevine, koji, iz čistog fanatizma, načiniše u njihovim sedištima. Pojavljuju se slike velikog užasa, van mogućnosti predstave civilizovanih ljudi..."

Tako je izgledala "hrvatska", "nezavisna" "država" u sredini svoga kratkog života.

"Krug pripadnika društva brdskih trupa", koji je zvanično osnovan na prelazu 1951/52. godina, već je u prvim brojevima časopisa svojih članova odao počasnu uspomenu na naci-generala Eduarda Ditla.

Trebalo je da prođe 30 godina da bi došlo do promene zbog sve većih protesta zbog pronacističkih komemoracija, čemu je doprinelo i obnovljeno planiranje raspoređivanja jedinica brdske pešadije u bivšoj Jugoslaviji devedesetih.

Krajem 1991. kancelar Helmut Kol je u ličnom pismu uverio "Krug pripadnika društva brdskih trupa" da će "brdske trupe takođe zauzeti istaknuto mesto u novoj strukturi Bundesvera /Nemačke armije/". Prema Kolu, ovo nudi "šansu ... da se nastavi sa oprobanim tradicijama i da se održi duh brdskih trupa".

Tokom NATO agresije na Srbiju nemačke brdske trupe ponovo deluju na srpskim teritorijama, konkretno na Kosovu i Metohiji: Prvi put od Drugog svetskog rata nemački vojnik je izdao naređenje /u Prizrenu/.

"Otvoriti vatru na osobu u borbi", prenosi novinski magazin "Der špigl".

Rat na Kosovu i Metohiji je, takođe, doveo do novih počasti za još jednog vojnika pripadnika brdske divizije: general Klaus Rajnhard, koji je došao iz Mitenvalda, postao je komandant NATO-a na Balkanu. U tom svojstvu on se tada pojavio pred 6.000 slušalaca na Hoher Brendtenu.

Član nemačke partije CSU Kristijan Šmit zastupa interese organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa" i njihovih drugova u Bundestagu.

Saradnja Bundesvera i organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa", kao i učešće vojnika Bundesvera u takozvanoj Brendtenovoj proslavi, dakle, nisu sporni. Vojnik Bundesvera Šmit, koji je služio u prvoj brdskoj diviziji, i sam je član organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa".

Državni sekretar za odbranu Kristijan Šmit je neistinito odgovarao na pitanja poslanika Bundestaga o tradiciji Vermahta koja se održava u čast brdskim trupama rečima: "Brdske trupe nemaju zločinačku prošlost".

Bavarski ministar nauke Tomas Gopel i državni sekretar Šmit 2007. godine, obeležili su godišnjicu u Mitenveldu zajedno sa ratnim zločincem Jozefom Šongraberom, bivšim komandantom nemačkog brdskog pješadijskog bataljona.

U septembru 2006. godine, ovaj nacistički zločinac Jozef Šongraber osuđen je u odsustvu na doživotnu zatvorsku kaznu od strane vojnog suda u La Speciji zbog masakra u Falkano di Kortoni u Italiji. Njegova jedinica je zatvorila 15 civila u seosku kuću i raznela je. Poginuli su svi u kući osim 15-godišnjeg dečaka. Presuda na doživotnu kaznu zatvora potvrđena je 2009. godine.

Saradnici Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske u svom tekstu zaključuju da je Šmit, kao bivši pripadnik navedene brdske divizije te bivši državni sekretar i kasniji član organizacije "Krug pripadnika društva brdskih trupa" (koja otvoreno, uporno i sistematično protežira nacističke "ugledne" heroje), neko ko je zastupao interese iste divizije i koji ju je svesrdno branio, te da Šmit očigledno ima isti zadatak kao svojevremeno njegov partijski kolega ministar Štraus.

U zaključku se ističe da je ideološki i politički diskurs Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta, te udruženom i sistematičnom političkom delovanju sa poštovaocima nacističkih zločinaca i rehabilitaciji onih koje su Hitler i nacistička Nemačka odlikovali kao najveće heroje.

Aktivnosti koje Šmit provodi u BiH višestruko su kontradiktorne i zabrinjavajuće, te kao takve ne mogu biti posmatrane van navedenog konteksta koji ima istorijski kontinuitet, pored ostalog i u direktnom smislu u vezi sa nacističkim vojnim jedinicama čije tradicije Šmit slavi, a koje su zapamćene po genocidu i zločinima protiv čovečnosti nad srpskim narodom, navedeno je u tekstu.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog