Svijet

Sijarto: Mađarska će staviti veto na sankcije EU

Budimpešta će staviti veto na sve sankcije Evropske unije usmerene na rusku nuklearnu energiju, najavio je u ponedeljak mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Prilika da se nuklearna energija koristi u saradnji sa Rosatomom odgovara nacionalnim interesima Mađarske. Izgradnja nuklearne elektrane Paks-2 ostaje veliki međunarodni projekat i osim Rosatoma uključuje američke, nemačke i francuske kompanije, rekao je on u video obraćanju.

Rosatom je u avgustu potpisao sporazum sa Mađarskom o početku izgradnje dva reaktora za nuklearnu elektranu Paks-2. Budimpešta je ranije istakla značaj projekta za Mađarsku i susedne zemlje EU.

Nuklearna energija nije obuhvaćena sankcijama EU protiv Moskve, a Mađarska je u više navrata govorila da će se protiviti bilo kakvim pokušajima nametanja ograničenja tom sektoru. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su stalno pozivali 27 zemalja EU da stave Rosatom na crnu listu.

Smešten oko 100 kilometara od Budimpešte, Paks je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj, koja koristi četiri reaktora VVR-440 sovjetskog dizajna za proizvodnju oko polovine električne energije u zemlji. Dodavanje dva novija reaktora VVR-1200 bi otprilike udvostručilo kapacitet elektrane, što vlada dugo pokušava da učini kako bi ojačala energetsku nezavisnost zemlje.

Projekat je bio pogođen velikim kašnjenjima i mađarski zvaničnici su razgovarali o promeni ugovora kako bi se uključila kompanija za upravljanje projektima kako bi se ubrzao.

Evropska komisija je u maju odobrila izmene ugovora i finansiranja. Prvobitni sporazum predviđao je da Rusija obezbedi državni zajam od 10 milijardi evra (10,6 milijardi dolara) za pokrivanje većine procenjenih troškova projekta od 12,5 milijardi evra.

Izgradnja Paks-2 predviđena je za proleće 2024. godine.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog