Svijet

Nepriznata republika Nagorno Karabah prestaje da postoji od 1. januara 2024.

Nagorno Karabah prestaće da postoji od 1. januara 2024. godine, proizlazi iz ukaza koji je potpisao predsjednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan, a saopštio je informacioni štab Karabaha.

Navodi se da je Šahramanjan, koji je dužnost predsjednika preuzeo 10. septembra ove godine, potpisao odgovarajući ukaz o dejstvima koja proističu iz situacije stvorene nakon 19. septembra 2023. godine.

- Raspustiti sve državne ustanove i organizacije koje se nalaze u njihovoj resornoj potčinjenosti do 1. januara 2024. godine i Republika Nagorno Karabah (Arcah) prestaje da postoji - navodi se u ukazu.

Takođe se navodi da se stanovništvu Nagorno Karabaha, uključujući ono koje se nalazi van njegovih granica, predlaže se da se upoznaju sa uslovima reintegracije koje će ponuditi Azerbejdžan kako bi nadalje samostalno odlučilo o mogućnosti ostanka u regionu.

Ukaz je stupio na snagu odmah poslije objavljivanja.

Prethodno, jermenska Vlada saopštila je da je više od polovine stanovnika Nagorno Karabaha, njih oko 65.000, izbjeglo na teritoriju Јermenije. Prema zvaničnim podacima, u ovom regionu živjelo je oko 120 hiljada Јermena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sjednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom. On je istakao da to nije bila odluka Rusije, već odluka jermenskih vlasti.

Istovremeno, on je saopštio da je u kontaktu sa Pašinjanom i da nema problema u komunikaciji.

 

Izvor: sputnikportal.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog