Republika Srpska

Nova milionska investicija u Srpskoj, Vlada partner češkoj eko-grupaciji

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zahvalio je juče vlasniku i direktoru grupacije "Eko-investment" iz Praga koji se, kako je naveo, opredijelio da u složenim okolnostima za privredu inače u Evropi realizuje novu investiciju na prostoru Srpske koja će u narednih nekoliko godina biti veća od 100 miliona evra.

"Kompanija u ovom momentu ima više od dvije milijarde evra prometa, ima više od 10.000 zaposlenih, i oni se ne bave samo papirom, oni se bave energetikom, nekretninama i nekim drugim djelatnostima", rekao je Višković novinarima nakon što je danas u Laktašima potpisao Memorandum o razumijevanju Vlade Srpske sa predstavnicima češke kompanije "Eko-investment" koja je vlasnik preduzeća "Celeks" iz Banjaluke.

On je naveo da ova grupacija trenutno u okviru kompanije "Celeks" ima više od 328 radnika koji danas rade, a sa novim ulaganjima broj zaposlenih će se povećati i "Celeks" će postati lider u proizvodnji papira i papirne konfekcije na prostoru, kako je rekao, Balkana.

"Oni su i danas lideri što se tiče BiH i svu svoju proizvodnju u većem dijelu izvoze", istakao je Višković.

On je naglasio da će Republika Srpska, kao što je rekao i predsjednik Republike Milorad Dodik, imati više benefita.

"Imamo ovdje strane investicije i ovim demantujemo sve one koji govore kako je Republika Srpska na neki način izolovana i da nema stranih investicija. Ovo je najbolji dokaz da neko ko ovdje boravi više od 25 godina na ovim prostorima, ko je imao priliku da se uvjeri u stabilnost Republike Srpske, u njen privredni ambijent, ne bi investirao novac tamo gdje je nesigurno i gdje nije povoljan ambijent. Da je Republika Srpska ono što o nama govore oni što nas ne vole, onda ovakvi i slični ljudi ne bi ovdje bili", rekao je Višković.

On je naglasio da će Vlada Republike Srpske biti partner kompaniji "Celeks" i "Eko- grupaciji".

"Mi možemo sada da kažemo da smo već prije potpisivanja ovog zvaničnog današnjeg memoranduma gotovo 50 odsto obaveza iz memoranduma već realizovali. Mi na tome radimo već par mjeseci", istakao je Višković.

On je iskazao veliku zahvalnost ovim ljudima koji su, kako je rekao, odlučili da ulažu poslije štete veće od 10 miliona evra koju su pretrpjeli u posljednja dva požara u "Celeksu".

"Mnogi bi se u takvim slučajevima ili povlačili, ili tražili pomoć države ili nekih drugih institucija. Oni sada ulažu", rekao je Višković.

On je rekao i da je investicija već krenula, da je Vlada Republike Srpske zajedno sa ministarstvima realizovala određene radnje u vezi sa poslovnom zonom, za čišćenje piralena u "Incelovoj" zoni.

"Očekuje nas u narednom periodu da sa `Elektroprivredom Republike Srpske` bude potpisan ugovor o snabdijevanju koje će važiti od 1. januara 2024. godine i gdje će biti garantovana cijena u narednih pet godina za naše poslovne partnere", naveo je Višković.

Premijer Srpske je još jednom iskazao zahvalnost češkim partnerima.

"Hvala što ste izabrali Republiku Srpsku za ovu investiciju. Prijatelji ostaju prijatelji", poručio je Višković

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je rekao da je cilj da kompanija "Eko investment" u narednom periodu poveća nivo proizvodnje i broj zaposlenih, a prvi korak za realizaciju investicije od 100 miliona evra je Memorandum o razumijevanju koji je danas potpisan.

"Potrebno je regulisati imovinsko-pravne odnose da bi se mogli graditi novi objekti i da bi se mogle postaviti najmodernije mašine u oblasti proizvodnje papira. Kompanija je izvozno orijentisana i za Republiku Srpsku je važno da u svom bilansu ima izvoz koji je važan ekonomski pokazatelj", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Laktašima nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

On je naveo da je "Celeks" bila uvijek socijalno odgovorna kompanija uprkos teškim trenucima, a posljednji je požar koji je zahvatio pogone fabrike koji je prouzrokovao višemilionsku štetu.

"Izvršavali su svoje društvene obaveze. Ovo što se desilo podrazumijeva potrebu da Vlada bude prisutna", rekao je Dodik.

On je rekao da su predstavnici kompanije odlučili da dodatno investiraju u Republiku Srpsku.

"Dogovorili smo se šta Vlada treba da učini i to je sve dio memoranduma. Moje je samo da čestitam. Nama je važno da očuvamo radna mjesta i da podržimo kompaniju koja daje dobre rezultate, i u narednom periodu", naveo je Dodik.


Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog