Svijet

Na izborima u Slovačkoj pobijedio kandidat koji se bori za ukidanje podrške Ukrajini

Slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini.

Fico će morati pridobiti saveznike za formiranje sljedeće vlade, pokazali su u nedjelju ukupni izborni rezultati. Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23.37 posto glasova.

Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16.86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15.03 posto.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju podrške Ukrajini.

Fitzov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o podršciUkrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

To bi, takođe, signaliziralo dalji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi mogao ojačati i konzervativni PiS ako pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca. Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativnija, kritikuje socijalni liberalizam za koji kaže da je nametnut iz Brisela, navodi Hina, prenosi N1.

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog