Republika Srpska

Naplata javnih prihoda veća za 354 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prva tri kvartala 2023. godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 2,676 milijardi maraka, što je za za 354 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, uz rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave.

- Doprinosi su u prvih devet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,664 milijardi KM, što je za 220,2 miliona KM ili 15 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječje zaštite naplata je veća za 15 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto - navode iz Poreske uprave.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, u prva tri kvartala ove godine naplaćeni su u iznosu od 597,8 miliona KM, što je za 86,3 miliona KM ili 17 odsto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

- Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 302,2 miliona KM, što je za 23,4 miliona KM više nego u istom periodu 2022. godine. Istovremeno, naplata poreza na dohodak iznosila je 253,8 miliona KM, što je za 56,9 miliona KM ili 29 odsto više u odnosu na period januar-septembar 2022. godine. Takođe, zabilježen je i rast naplate prihoda i kod ostalih direktnih poreza, odnosno po osnovu poreza na nepokretnosti naplata je veća za 5,6 miliona KM ili 26 odsto u odnosu na prva tri kvartala 2022. godine - ističu iz Poreske uprave.

Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave, kažu, prikupljeni su u prvih devet mjeseci ove godine u iznosu od 414,5 miliona KM, što je za 47,5 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 24,7 miliona KM ili 38 odsto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 16,5 miliona KM ili 50 procenata više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. U ovoj kategoriji javnih prihoda, rast naplate zabilježen je i po osnovu taksi i naknada za dva procenta, te po osnovu kazni za šest procenata u odnosu na isti period prethodne godine - navodi se u saopštenju.

Što se tiče naplate za septembar tekuće godine, navode, ukupno je prikupljeno 289,2 miliona KM, što je za 37,5 miliona KM ili 15 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog