Kultura

Kulturni događaji u Banjoj Luci u organizaciji udruženja Pro Educa (FOTO)

Izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti Univerziteta iz Banjaluke na temu „SLOBODA GENERACIJE Z“ i promocija slikovnice „Mala“ autora Mile Kekina biće održani u utorak 17. oktobra u Domu omladine Banja Luka (Đure Daničića 1, Banja Luka) sa početkom u 19.00 časova.

Rezultat saradnje profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti Univerziteta iz Banjaluke je izložba studentskih radova na temu „SLOBODA GENERACIJE Z“, koja je premijerno prikazana u Sarajevu u okviru Festivala #Slobodanarodu u junu mjesecu, dok će se u Banjaluci prikazati u utorak, 17. oktobra.



Cilj izložbe je povezivanje profesora i studenata ove dvije akademije, promovisanje slobode govora, slobode mišljenja i kritičko posmatranje društvenih pojava kroz umjetničko izražavanje.

Slikovnica „Mala“ duhovitim i lako pamtljivim stihovima čitaoce svih uzrasta želi podstaći na razmišljanje i zauzimanje kritičkog stava prema stereotipima vezanima uz izgled i društveno prihvatljivo ponašanje.

Slikovnicu “Mala” u Profilovu izdanju oslikao je višestruko nagrađivani ilustrator Tomislav Torjanac, a Kekin je njome otvorio novo umjetničko poglavlje u svojoj karijeri.



Milan Kekin, u javnosti poznatiji kao Mile, hrvatski je muzičar, glavni vokal i tekstopisac punk-rock grupe “Hladno pivo”. Zbog svoje harizmatičnosti i stava kojeg ne krije, s godinama je stekao veliku popularnost i ugled u hrvatskom društvu pa često dobija pozive da nastupi i u televizijskim serijama i u filmu. Nerijetko je i politički angažovan, a stihovi nekih njegovih pjesama govore i o trenutnom stanju u društvu i politici.

Još u tinejdžerskim danima ljubav prema punku i novom talasu povezala ga je s budućim članovima benda Hladno pivo. Mile Kekin je u struci radio samo jedan posao. Jedno vrijeme je predavao u školi stranih jezika. Nakon toga, intenzivno se i još više posvetio muzici.

Kekinova najveća dostignuća vezana su uz bend “Hladno pivo” koji se može pohvaliti s nekoliko osvojenih Porina te nagrade Crnog mačka 2000, 2003. i 2005. godine. Nagradu Davorin, bosansko-hercegovačku verziju Porina, dobili su 2004. godine za najbolju internacionalnu saradnju.

Mile Kekin ironično pristupa pritisku kojemu osoba može biti izložena te slavi individualnost i različitost.

 

Izvor: slobodanarodu.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog