Svijet

Moskva najavila da će zaplijeniti imovinu Brisela ukoliko 'zamrznuti' ruski novac bude korišten za finansiranje Kijeva

Rusija će konfiskovati imovinu koja pripada državama EU koje smatra neprijateljskim ako blok "ukrade" zamrznuta ruska sredstva u pokušaju finansiranja Ukrajine.

To je rekao glavni saveznik predsednika Vladimira Putina, prenose HRT vijesti.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila je u petak da izvršna vlast EU radi na predlogu da se deo dobiti od zamrznute ruske državne imovine preusmeri za pomoć Ukrajini i njenoj posleratnoj obnovi.
Možda vas zanima

Vjačeslav Volodin, predsedavajući Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će Moskva uzvratiti na način koji bi bio skuplji za blok ako EU krene protiv ruske imovine, od koje se mnogo drži u Belgiji.

"Brojni evropski političari, predvođeni predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ponovno su počeli da govore o krađi zamrznutih sredstava naše zemlje kako bi se nastavila militarizacija Kijeva", rekao je Volodin, bliski Putinov saveznik, na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Takva odluka zahtevala bi simetrični odgovor Ruske Federacije. U tom slučaju biće zaplenjeno daleko više imovine koja pripada neprijateljskim zemljama nego naših zamrznutih sredstava u Evropi", rekao je.

Fon der Lajen rekla je u petak da je vrednost zamrznute ruske državne imovine 211 milijardi evra i podsetila da je blok odlučio da Rusija mora da plati obnovu Ukrajine.

Volodin je rekao da političari EU razmatraju taj potez "u nastojanju da zadrže svoja radna mesta i zbog loše finansijske situacije u koju su doveli svoje zemlje".

 
Izvor: b92.net 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog