Kultura

"Čuvari formule" premijerno u Banjaluci

U "Sinepleksu Palas", večeras od 20. časova, održaće se banjalučka premijera filma "Čuvari formule" u režiji Dragana Bjelogrlića.

Premijeri će prisustvovati reditelj i producent Bjelogrlić te glumci Alisa Radaković, Maja Čampar, Jovan Jovanović, Ognjen Mićović i Aleksis Manenti.

Za svoj treći rediteljski projekat Bjelogrlić se još jednom odlučio da na filmskom platnu oživi istorijske ličnosti i događaje kroz adaptaciju knjige "Slučaj Vinča" u vidu scenarija koji je pisao sam Bjelogrlić te Vuk Ršumović i Ognjen Sviličić.

U jeku hladnoratovske krize oktobra 1958. godine, grupa naučnika u institutu "Vinča" sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović (Radivoje Bukvić).

Sticajem nepredviđenih okolnosti oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje na kliniku "Kiri" u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom (Aleksis Manenti) zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata

Glumac Radivoje Bukvić je rekao da je čitajući scenario za "Čuvare formule" shvatio da to može biti modernistička avantura.

"Jedna od glavnih lokacija u filmu je nuklearni reaktor, zahvaljujući čemu se dobija vizuelno atraktivan film, a sa druge strane reč je i o klasičnoj drami koja se dešava u bolničkoj sobi" rekao je Bukvić.

Poznati glumac priznaje da je bilo zahtjevno napraviti lik Dragoslava Popovića, koji je živio skromno i nije bio lak za istraživanje, a poslije incidenta u Vinči tamo se nije vraćao, dok je o događaju nerado govorio.

Kao i u prethodnim ostvarenjima Dragana Bjelogrlića i "Čuvari formule" odlikuju se upečatljivom scenografijom i kostimima, kojima je oživljena epoha i prepoznatljiva obilježja ondašnjeg stila i načina oblačenja. Muziku je pisao Aleksandar Ranđelović, a direktor fotografije je Ivan Kostić.

Film "Čuvari formule" je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa od 1. novembra u 17:45, 19, 20, 21, 22:20 časova.


KNjIGA


Film je rađen po romanu "Slučaj Vinča", pisca i doktora Gorana Milašinovića, koji ističe da je film na pravi način sačuvao suštinu njegovog romana uz vrhunsku nadogradnju drugog medija.

Svi napisani scenariji od strane profesionalaca, Ršumovića i Sviličića, tokom sedam godina rada vrteli su se zbog dileme kako sačuvati dušu romana, dakle priču o humanosti Parižana, a ne ispasti melodramatičan, plitak, jednodimenzionalan i previše dokumentaran rekao je Milašinović.

 
Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog