Tehnologija

Tvorac ChatGPT-a, koji je upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, izbačen iz kompanije koju je vodio

Sem Altman više nije šef kompanije "OpenAI", nakon što su ga članovi glavnog odbora smenili jer su izgubili veru u njegovu sposobnost da vodi kompaniju.

Odbor je naveo da Altman nije bio „iskren u svojoj komunikaciji“ i da je to naškodilo njegovoj sposobnosti da izvršava odgovornu ulogu.

Kompanija "OpenAI", koja je stvorila četbot ChatGPT, pokrenula je ogroman talas uzbuđenja krajem prošle i početkom ove godine zbog mogućnosti veštačke inteligencije (VI).

Tridesetosmogodišnji Altman, koji je vodio i pomogao u pokretanju firme, takođe je postao i neka vrsta portparola za čitavu industriju VI. Upozoravao je i na opasnost od prebrzog razvoja i mogućnosti VI, a svedočio je i pred Kongresom SAD.

„Bilo je ovo transofmativno iskustvo za mene, ali nadam se i za čitav svet. Najviše od svega sam voleo da radim sa talentovanim ljudima. O tome šta ću dalje, obavestiću vas kasnije“, napisao je Altman na društvenim mrežama.

Odbor kompanije je naveo je da je zahvalan za sve doprinose Altmana, ali članovi smatraju da je vreme za novo vođstvo.

„Više nemamo poverenje u njegovu sposobnost da vodi 'OpenAI'“, ističe se, između ostalog, u saopštenju.

Tektonski poremećaj u industriji

Vest o smeni pokrenula je brojne reakcije u industriji VI.

Bivši šef „Gugla“ Erik Šmit nazvao je Altmana „svojim herojem“, dodajući da je promenio „kolektivni svet zauvek“.

Predsednik i suosnivač kompanije "OpenAI" Greg Brokman rekao je da je šokiran potezom odbora i najavio da će dati otkaz na svoju poziciju u firmi nakon što je Altman smenjen.

„Izuzetno sam ponosan na ono što smo zajedno napravili u mom apartmanu pre osam godina. Prošli smo kroz svašta i postigli mnogo toga uprkos izazovima koji su se činili nemogućim za prevazići. Ipak, zbog današnje vesti dajem otkaz“, istakao je Brokman na mreži Iks.

"OpenAI" je počeo kao neprofitna organizacija 2015. godine, a 2019. je restrukturisana i podržao je „Majkrosoft“ koji je uložio milijarde dolara.

Pre nedelju dana pojavile su se informacije "OpenAI", navodno, planira da počne da prodaje akcije kompanije investitorima, čime bi tržišna vrednost kompanije dostigla više od 80 milijardi dolara.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog