Vijesti

Патријарх Порфирије: Мир долази онима који се за њега опредјељују

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у Пећкој патријаршији да мир, који је свима потребан, долази као дар Божији онима који се за тај пут опредјељују.

"А тај и такав мир подразумијева унутрашњи мир, мир са Богом који не може магијским путем доћи до нас. Он је резултат наше молитве и нашег труда да једни друге разумијемо, да ма колико понекад били различити, превазиђемо сваку разлику и будемо близу једни другима. Да будемо отворени једни за друге, да можемо да слушамо и чујемо једни друге, да разумијемо да смо једни другима неопходни и поред свих разлика и међусобних супротности", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да, када човјек има у себи такав мир, онда он може уродити и миром на ширем плану и контекст.

"Мир у себи и око себе и на ширем плану се не може постићи ако сејемо из себе немир, ако инвестирамо немир", рекао је патријарх Порфирије који је у порти овог манастира данас дочекао Србе из Гораждевца и њиховој дјеци уручио дарове.

Његова светост је поручио да немир никада не може произвести мир, ма колико понекад неко покушавао сијући немир насилно постићи мир.

Патријарх српски указао је на то да мир никада није резултат искључиво и само сопствених напора и подвига, већ је он духовна вриједност и категорија.

"Зато је важно да разумијемо, да прихватимо, да усвојимо Бога који се рађа у људском тијелу, долази међу нас. Када то поставимо као темељ, прије или касније Бог ће дати да имамо мир у себи, у својим породицама, са комшијама, у свом народу, а онда ћемо бити снажни и спремни да будемо у миру и са другима и другачијима", рекао је патријарх Порфирије.

Трећег дана боравка на Косову и Метохији, патријарх српски посјетио је и манастир Високи Дечани гдје су га дочекали игуман манастира отац Сава и Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog