Kultura

Poslije pritiska iz Ukrajine HBO zamijenio Miloša Bikovića u seriji "Bijeli lotos"

Srpski glumac Miloš Biković saopštio je da neće učestvovati u snimanju predstojeće sezone serije ''Beli lotus'' u produkciji HBO, navodeći da se protiv njega vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode.

''Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode'', poručio je Biković u saopštenju.

Rezultat takvog narativa je, kako ističe, trijumf besmisla i poraz umjetnosti.

''Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet'', dodao je srpski glumac. On je zahvalio svima koji su bili uz njega i svojim kolegama poželeo veliki uspeh u novoj sezoni.

''Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni'', dodao je Biković.

Glumac Miloš Biković našao se na udaru Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje ga je nazvalo "Putinovim glumcem" i optužilo da "podržava genocid i krši međunarodno pravo".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine prozvalo je i HBO zbog odluke da u predstojećoj trećoj sezoni svog hit šoua "Beli Lotus" angažuje srpskog glumca. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saopštenju 25. januara ukazalo na potpunu neosnovanost tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

"Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji", istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Portal Deadline, specijalizovan za novosti iz Holivuda, objavio je u petak da su se ''razišli putevi'' Bikovića i HBO i da on neće učestvovati na snimanju treće sezone serije ''Beli lotus'' na Tajlandu.


Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog